пʼятниця, 17 лютого 2017 09:13

Румунський експерт розповів, як їм вдалося побороти корупцію

Реальні результати діяльності антикорупційного органу в Румунії з'явилися через 8 років після його створення.

Про це в інтерв'ю журналу "Країна" розповів аналітик і консультант з Бухаресту Раду Магдін.

"Боротьба з корупцією була ключовим питанням у переговорах щодо вступу в ЄС. У 2004-2007 роках коаліція орієнтованих на реформи румунських політиків, чиновників ЄС, іноземних дипломатів і наших авторитетів запустили кампанію боротьби з корупцією. Вони зробили цю тему пріоритетною для вітчизняного законодавства. Тоді знайшлися політична воля і необхідні ресурси", - каже експерт.

Автор: УНІАН
  Понад два тижні тривають у Бухаресті масові акції протесту. Румунів обурив намір уряду зменшити покарання для хабарників
Понад два тижні тривають у Бухаресті масові акції протесту. Румунів обурив намір уряду зменшити покарання для хабарників

Головним органом, який веде боротьбу у Румунії проти хабарництва, є Антикорупційне бюро – DNA. За 15 років воно розглянуло понад 6 тис. справ. 90% із них завершилися вироками.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Нічого не зміниться, поки не почнуть саджати"

"Позитивний вплив DNA та його керівника Лаури Ковеші відчуває вся судова система. За підтримки орієнтованих на Захід політиків, а також Брюсселя і Вашингтона, DNA став нашою історією успіху", - продовжує Магдін.

На його думку, справжня боротьба проти корупції в Румунії розпочалося після приходу до влади президента Траяна Бесеску (глава Румунії у 2004-2014 роках. - gazeta.ua). Проте помітними результати роботи стали лише після 2010-го.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Накопичилася критична маса злих на корупцію

"Тоді ЗМІ зарясніли новинами про арешти одіозних осіб, судові вироки, тюремні терміни. За ґрати сіли депутати, міністри, судді, прокурори. Вирок отримав екс-прем'єр Адріан Нестасе. Боротьба з корупцією стала одним з найважливіших результатів нашої європейської інтеграції", - підсумував Раду Магдін.

Понад два тижні тривають у Бухаресті масові акції протесту. Румунів обурив намір уряду зменшити покарання для хабарників. Скандальні постанови скасували, два міністри подали у відставку. Однак мітингувальники вимагають відставки кабінету прем'єр-міністра Соріна Гріндяну, який працює більше місяця.

Румунський парламент не підтримав вотум недовіри уряду. Натомість проведуть референдум щодо боротьби з корупцією. Дата проведення, як і питання, що на нього винесуть, невідомі.

Зараз ви читаєте новину «Румунський експерт розповів, як їм вдалося побороти корупцію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути