Ексклюзиви
середа, 18 липня 2018 10:21

Руки, ноги висіли на дротах - авіація розбомбила потяг з дітьми

18 липня 1941 року сталася трагедія на станції Личково, в якій загинули 2 тисячі ленінградських дітей.

З Ленінграда (Санкт-Петербург), над якими нависла небезпека блокади, вивезли потяг з 2 тис. дітей. На станції Личково поїзд розбомбили.

"Літак летить"

Перша хвиля евакуації жителів Ленінграда почалася 29 червня 1941 року. Керівники Радянського Союзу вважали, що головна небезпека місту загрожує з боку Фінляндії, тому багатьох дітей перевозили в Новгородську область. Там були дитячі табори та дачі. Але вийшло так, що тисячі маленьких ленінградців опинились прямо на лінії фронту.

Батьки підбігали до вагонів і просили: "Врятуйте мою дитину"

Потяг з ленінградськими дітьми вирушив з Північної столиці 4 липня. В нього посадили 2 тис. школярів і дошкільнят. 7 липня поїзд був у Дем'янську, йшов повільно, зупиняючись і пропускаючи військові ешелони. По ходу слідування дітей ставало все більше. Батьки підбігали до вагонів і просили: "Врятуйте мою дитину". Брали всіх без винятку. Рухомий склад розрісся до 12 вагонів, наповнених дітьми, вихователями та медичними працівниками.

Автор: spb.aif
  Батьки звозили дітей до потяга з довколишніх сіл
Батьки звозили дітей до потяга з довколишніх сіл

Ввечері 17 липня складу прибув на станцію Личково. Всю ніч і ранок з населених пунктів на автобусах і машинах підвозили нових дітей. Після полудня 18 липня на паралельній колії зупинився санітарний поїзд з пораненими бійцями. Ось як згадують ті страшні події очевидці:

"Хлопчаки вгамувалися, лише коли зайняли місця за столами. Ми вирушили до свого вагону. Хто заліз на нари відпочивати, інші рилися в своїх речах. Ми, вісім дівчаток, стояли в дверях.

— Літак летить, — сказала Аня, — наш чи німецький?

— Скажеш теж — "німецький"... Його вранці збили.

— Напевно, наш, — додала Аня і раптом закричала: — Ой, дивіться, з нього щось сиплеться...

Від літака відділились і посипались вниз невеликі чорні зерна. А далі — все тоне в шипінні, і гуркоті, і димові".

Матері божеволіли

Снаряди розривали вагони з сотнями дітей. Один німецький бомбардувальник скинув на залізничну станцію близько 25 бомб. Фрагменти дитячих тіл, відірвані руки, ноги валялися навколо, висіли на телеграфних дротах, деревах. Солдати почали збирати загиблих і поранених малюків.

У метушні відступу так і не визначили кількість загиблих. Останки наспіх зібрали і поховали на кладовищі у селі Личково.

Автор: spb.aif
  Біля станції Личково встановили пам'ятник загиблим дітям
Біля станції Личково встановили пам'ятник загиблим дітям

Через пару днів на станцію почали приїжджати матері. Вони божеволіли, бродили околицями, підривалися на мінних полях.

Серцем приросли до дітей

Офіційно про трагедію нічого не говорили. В газетах лише сухо повідомили, що в Личкові зазнав несподіваного авіаудару ешелон з дітьми. Розбито 2 вагони, вбито 41 людину, серед них 28 ленінградських дітей. Проте численні очевидці, місцеві жителі, самі діти на свої очі бачили реальну страшну картину. За деякими оцінками в той літній день 18 липня під фашистським обстрілом загинули більш ніж 2 тисячі дітей.

У радянські роки про цю трагедію взагалі не згадували. Лише жителі села Личково приходили на братську могилу і доглядали за нею. Вперше про трагедію написала журналістка Алла Осипова на початку 2000-х.

Автор: spb.aif
  Монумент на платформі у Личково
Монумент на платформі у Личково

На сільському цвинтарі встановили пам'ятник, а на платформі монумент "Дітям, що загинули у роки ВВВ 1941-45 р.р.". На відкриття пам'ятника приїхали ті, хто вижили в день бомбардування. Поблизу дитячої могили поховали личківських бабусь Тамару Пименко і Параску Тимухіну. Вони на свої очі бачили обстріл, рятували малюків, збирали і ховали останки і все своє життя доглядали за могилою. "Серцем вони приросли до цих дітей," - говорили про них місцеві.

Всього за роки блокади з Ленінграда було евакуйовано майже 1,5 мільйони осіб, з них близько 400 тис. дітей.

На південному заході Сирії сили РФ здійснили авіаудар, який припав на школу в селі Айн-ель-Тінех, унаслідок чого щонайменше 10 людей загинуло. 20 осіб отримали поранення, серед них – діти. "Щонайменше 10 мирних жителів були вбиті внаслідок російського авіаудару по школі, яка була притулком для укриття сімей, змушених покинути свої будинки через бойові дії на південному заході Сирії"/

Зараз ви читаєте новину «Руки, ноги висіли на дротах - авіація розбомбила потяг з дітьми». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути