Ексклюзиви
неділя, 10 грудня 2017 12:59

Росію внесли до списку країн, де порушують права атеїстів

Росію внесли до списку країн, де порушують права атеїстів
У категорії "влада" РФ відноситься до країн з помірними порушеннями / Фото:youtube.com

Права атеїстів в 2017 році порушували в 85 державах, особливо негативна ситуація склалася в семи країнах - в Індії, Мавританії, Малайзії, на Мальдівах, в Пакистані, Саудівській Аравії та Судані відзначені випадки активного публічного переслідування невіруючих.

Про це йдеться в доповіді Міжнародного етичного і гуманістичного союзу (IHEU), опублікованому на сайті Freedom of Thought Report.

У семи перерахованих країнах проводилися позасудові розправи над невіруючими, їх примусово лікували в психіатричних лікарнях або саджали до в'язниць. Вбивства атеїстів відзначені в Пакистані, на Мальдівах і в Індії. Смертний вирок за відмову від віри в користь атеїзму було винесено в Саудівській Аравії Ахмаду аль Шамрила.

Він домагався права вказати, що він атеїст, в документах, однак психіатрична експертиза визнала його неосудним, і його звільнили від покарання. Хоча за "відступництво" в Кримінальний кодекс передбачає смертну кару.

Росія потрапила в список країн з серйозними порушеннями за трьома з чотирьох категорій - освіта, громадські взаємодії і свобода вираження.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російському блогеру світить 3,5 роки тюрми за анекдот про патріарха Кирила

У категорії "влада" РФ відноситься до країн з помірними порушеннями. Згідно зі статтею 14 конституції Росії, це світська держава, і жодна релігія не може встановлюватися в якості державної чи обов'язкової, а релігійні об'єднання відділені від держави та є рівними перед законом, проте перевагу в ній віддають Православній церкви, хоча офіційно атеїзм не засуджують

В частині доповіді, присвяченій Росії, як особливо резонансну справу згадують випадки вироку учасницям блогера-атеїста Руслана Соколовського, який грав в Pokemon Go в церкві.

У вересні 2016 року Соколовського затримали після того, як він опублікував на YouTube ролик, де ловить покемонів у Храмі-на-Крові Єкатеринбурга. За це він отримав покарання 3,6 років умовно.

Зараз ви читаєте новину «Росію внесли до списку країн, де порушують права атеїстів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути