Ексклюзиви
вівторок, 10 травня 2022 14:10

Спецтема: Війна Росії проти України

Росія може в односторонньому порядку перекрити потік газу в Німеччину - ЗМІ

Росія може в односторонньому порядку перекрити потік газу в Німеччину - ЗМІ
Німеччина готується до раптової зупинки поставок газу з РФ. Фото: pixabay.com

Німецькі чиновники побоюються, що Росія може в односторонньому порядку перекрити ФРН потік газу.

У країні готуються до раптового припинення постачання російського газу за допомогою екстреного пакету, який може містити, зокрема, контроль над критично важливими фірмами, пише Reuters із посиланням на власні джерела.

"Підготування, яке очолює міністерство економіки Німеччини, свідчить про підвищену тривогу щодо постачання газу, яке є критичним для виробництва сталі, пластмас та автомобілів. Торік російський газ становив 55% імпорту ФРН", - ідеться в повідомленні.

Хоча Німеччина й заявляла, що хоче відмовитися від російського постачання, країна очікує, що до середини 2024 року значною мірою залежатиме від Москви. Водночас Росія може в односторонньому порядку перекрити потік газу, тож в ФРН хочуть мати план дій на такий випадок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Якщо ЄС відмовиться від російської нафти й газу, то вже не повернеться до них

За інформацією декількох чиновників, уряд Німеччини підтримає надання додаткових позик і гарантій для підтримання енергетичних компаній, допомагаючи їм упоратися зі стрімкими цінами. Остаточний урядовий пакет надзвичайних дій ще не готовий.

"Минулого місяця Берлін схвалив законодавчу зміну, яка дозволить узяти під контроль критичні енергетичні підприємства як крайній засіб. Зокрема обговорюють, як на практиці можна взяти під контроль нафтопереробний завод PCK, яким керує російська Роснефть у Шведті поблизу Польщі", - пише Reuters.

Повне ембарго на російську нафту запровадить Євросоюз за дев'ять місяців.

Раніше Європейська комісія надала членам ЄС проєкт шостого пакету санкцій проти Росії. Він передбачає поступову заборону імпорту російської нафти впродовж шести-восьми місяців.

Винятки можуть зробити для Угорщини та Словаччини, які сильно залежать від сировини з РФ. Їм мають дозволити продовжити імпорт нафти до кінця 2023-го.

Зараз ви читаєте новину «Росія може в односторонньому порядку перекрити потік газу в Німеччину - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути