понеділок, 29 червня 2020 06:17

Президентку скинули військові

Президентку скинули військові
Ісабель Перон виголошує промову з балкону уряду в Буенос-Айресі у 1975-му ФОТО: Getty Images

Ісабель Перон стала президенткою Аргентини 29 червня 1974-го.

Третя дружина Хуана Перона була віце-президентокою країни. Прийняла присягу, коли лікарі сказали, що 78-річний Хуан помре за кілька днів. Боялися, що в Аргентині почнеться хаос. У країні були серйозні економічні і політичні проблеми. Хуана не стало 1 липня. 43-річна Перон була першою жінкою, яка очолила уряд в західній півкулі.

У 1943-му офіцер Хуан Перон підтримав військовий переворот проти неефективного уряду. Його призначили міністром праці. Вплив Перона ріс. За кілька років він був віце-президентом і військовим міністром . У жовтні 1945-го після заколоту його скинули і заарештували. Але після звернень його коханки Еви Дуарте і робітників Хуана звільнили. Ева, відоміша як Евіта, була дуже популярною серед аргентинців. У ніч звільнення Перон звернувся до 3000-тисячного натовпу і пообіцяв йти на президентські вибори. Через чотири дні удівець Хуан одружився з Евітою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Президент віддав дружині нирку

Перон створив популістський альянс. Стверджував, що доб'ється самодостатності Аргентини. Політичних опонентів арештовував, дуже обмежив свободу слова. У 1952-му Евіта померла. Хуан почав втрачати підтримку. За три роки його скинули військові. Хуан Перон утік з країни.

Повернувся через 18 років. Привіз із собою молодшу на 35 років дружину Ісабель. Познайомився з нею у Панамі. Жінка працювала танцівницею у Клубі. Перон переміг на президентських виборах.

Ісабель не підтримала жодна потужна група. Коаліцію створити також не вдалося. Економічна й політична ситуація стрімко погіршувалася. Уряд втрачав контроль. 24 березня 1976-го військові скинули Ісабель Перон. В Аргентині отримав владу один з найкривавіших режимів Південної Америки. Перон заарештували на п'ять років. Після звільнення вона переїхала до Мадрида.

Зараз ви читаєте новину «Президентку скинули військові». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути