субота, 13 жовтня 2018 06:06

Підводний Чорнобиль - токсичний нацистський човен 75 років труїть море
7

Нацистська підводний човен U-864 лежить на дні Норвежського моря майже 75 років. В 1944 році британці затопили нацистський корабель, який віз ртуть в Японію. З того часу токсична речовина витікає з пошкоджених контейнерів і труїть воду. В 2020 році судно планують поховати на морському дні. Зроблять це, щоб корабель не став "підводним Чорнобилем".

1800 каністр ртуті лежать на дні Норвежського моря біля острова Федье. Там живуть близько 600 людей. З моря вони виловлюють тріску і їстівних крабів. Але морські продукти отруєні ртуттю, яка піднімається із глибини 152 м. Тому влада Норвегії збирається закопати затонулий карабель, який важить 2.5 тонни, ще глибше, пише Daily Mail.

 U-864 лежить на дні Норвежського моря майже 75 років
Фото: dailymail
В 1944 році британці затопили нацистський корабель, який віз ртуть в Японію
1800 каністр ртуті лежать на дні Норвежського моря біля острова Федье
Голландці побудували спеціальну бурову установку
Човен навіки поховають під 100 тис. тонн піску

Голландці побудували спеціальну бурову установку. Минулого року нею викопали біля човна велику яму. Човен спустять у цю заглибину і навіки поховають під 100 тис. тонн піску. Головне - не пошкодити контейнери з ртуттю, - каже Стівен Хейс, спеціаліст із приладобудування Норвезького геотехнічного Інституту. Почнуть роботи 2019 року. Закінчити планують 2020-го.

Піднімати контейнери на поверхню ризиковано. Вони ржаві і можуть розпастися. Норвежці готові заплатити за поховання човна $ 33 млн. Якщо цього не зробити, 60 тонн ртуті виллються у воду. Отримаємо "підводний Чорнобиль", кажуть вчені.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Секс під пильним поглядом Гітлера - показали місце для незвичайних втіх

Відправили на дно човен U-864 британці. Нацистське судно перевозило ртуть і деталі реактивних винищувачів до берегів свого союзника Японії.

Британці прочитали зашифровані повідомлення і відправили на перехоплення німецького підводного човна свій. Після кількох годин погоні британська човен випустив чотири торпеди. Остання потрапила в ціль і потопила нацистський корабель. Всі 73 члени екіпажу U-864 загинули. Цей випадок назвали першим, коли два підводні човни одночано перебували під водою і один потопив іншого.

Лідер нацистської Німеччини Адольф Гітлер хотів перетворити Нью-Йорк на попелище після того, як США вступили у війну проти Третього Рейху на стороні союзників. Але Нью-Йорк знаходиться більше ніж у 6 тис. км від Берліна. У нацистів не було бомбардувальників, які б могли дістатись американського континенту. Проте інженери Гітлера працювали над цим.

Зараз ви читаєте новину «Підводний Чорнобиль - токсичний нацистський човен 75 років труїть море». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути