Ексклюзиви
неділя, 17 січня 2021 08:30

Перше розлучення католику дали перед смертю

Перше розлучення католику дали перед смертю
Реклама голосувати "Так" на референдумі про дозвіл на розлучення 1995-го / Getty Images

17 січня 1997-го в Ірландії вперше на законних підставах дали розлучення. Це сталося після відповідного референдуму 1995-го. Перше розлучення дали невиліковно хворому, який перед смертю бажав одружитися зі своєю новою партнеркою. Це був передвісник занепаду влади Католицької церкви в країні.

Конституція Ірландії 1937-го забороняла розлучення. Хоча в основному законі була заборонена офіційна релігія, Ірландія - переважно католицька країна, тож початковий документ містив багато елементів католицької доктрини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали країну, де найбільше хворих на коронавірус

Церква відігравала велику роль в ірландському суспільстві навіть за стандартами інших католицьких країн. У 1986-му ірландський уряд виніс питання про розлучення на референдум. 63,5% ірландців проголосували проти внесення відповідних поправок до конституції. Після приходу до влади в 1994-му коаліції лівоцентристських партій, нова влада оголосила новий референдум.

Католицька церква визнала, що для католиків не буде гріхом проголосувати "Так". Ірландці проголосували "за поправки з мінімальним відривом - 50,3% проти 49,7%. Були численні спроби оскаржити результат, але безуспішно.

Хоча референдум 1995-го узаконив розлучення тільки у випадках, коли пари не жили разом більше 4 років, прихильники поділу Церкви і держави вітали цю перемогу.

У 2015-му в Ірландії узаконили одностатеві шлюби. У 2018-му 61% ірландців на референдумі схвалили поправку про легалізацію абортів. У 2019-му ще одна поправка значно послабила вимоги для отримання розлучення.

Зараз ви читаєте новину «Перше розлучення католику дали перед смертю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути