Ексклюзиви
неділя, 22 листопада 2020 10:05

Перша жінка-канцлер керує вже 15 років

Перша жінка-канцлер керує вже 15 років
Канцлер Ангела Меркель / Reuters

22 листопада 2005-го Ангела Меркель вперше склала присягу як канцлер ФРН. Вона стала першою жінкою на цьому посту і одночасно наймолодшим на той час канцлером в історії Німеччини. За наступні 15 років стала однією з найвпливовіших політиків у світі. Іноді її називають фактичним лідером ЄС.

Меркель виросла і здобула освіту в Східній Німеччині. Отримала докторський ступінь в галузі квантової хімії і працювала науковцем.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Реакція світових лідерів на перемогу Байдена та Гарріс

Політикою зайнялася після падіння Берлінської стіни. Її обрали в Бундестаг на перших виборах після об'єднання країни в 1990-му. Перший канцлер Німеччини після возз'єднаного Гельмут Коль, призначав її в уряд і допомагав робити політичну кар'єру.

У 1998-му Меркель стала генеральним секретарем партії, а згодом її лідером. Після виборів і переговорів з партнерами по коаліції з партії ХДС в 2005-му стала канцлером.

Меркель провадить політику сильного та об'єднаного Євросоюзу. Її критикують ліві політики в ЄС – після фінансової кризи 2008-го Німеччина нав'язала Греції жорсткі заходи економії, щоб уникнути дефолту країни, що входить в єврозону.

У 2015-му Меркель зробила суперечливу заяву про потребу Німеччині та ЄС надавати притулок сирійським біженцям, які прибувають у Європу.

Меркель досі залишається популярним політиком у ФРН. Зараз вона є главою уряду, який найдовше керує країною в Євросоюзі. Пішла з поста лідера партії в 2018-му і оголосила, що не планує переобиратися на пост канцлера в 2021-му.

Зараз ви читаєте новину «Перша жінка-канцлер керує вже 15 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути