Ексклюзиви
неділя, 20 січня 2019 14:53

Перейменування Македонії: десятки тисяч греків вийшли на протест
9

Фото: twitter.com

У грецькій столиці Афінах проходить масштабна акція протесту проти перейменування Македонії в Північну Македонію. Вони вважають цю назву грецьким етнонімом.

Про це повідомляє Ekathimerini.

На протести з'їхалися демонстранти з різних куточків Греції. Організатори очікують більшої явки, ніж в лютому минулого року. Тоді поліція заявила, що на протест вийшли 140 000 осіб, а організатори заявили, що було в 10 разів більше.

Мітингувальники кидають у силовиків фаєри та димові шашки. Уже відбулося кілька сутичок.

Наступного тижня грецький парламент повинен розглянути питання ратифікації угоди з Македонією про її перейменування в обмін на те, що Афіни перестануть блокувати вступ країни в ЄС і НАТО. Очікуються інтенсивні дебати, оскільки практично всі опозиційні партії виступають проти цієї угоди. При цьому урядові пророкують підтримку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Міністр оборони Греції подав у відставку через назву сусідньої країни

Із 1991 року Афіни заперечували, що Македонія має право носити свою назву, оскільки Греція має одноіменну провінцію, яка в давні часи була колискою імперії Александра Македонського. У 2018 році країни підписали угоду про перейменування країни.

На консультативному референдумі 30 вересня 91,46% тих, хто взяв у ньому участь, підтримали перейменування Македонії в Північну Македонію. Однак явка становила 36,91% за необхідного мінімуму 50%.

Попри спротив громадян, 19 жовтня парламент Македонії більшістю голосів підтримав зміни до конституції, які необхідні для перейменування країни. 3 грудня затвердив текст поправок. 11 січня 2019 року парламент затвердив новий текст конституції, з поправками.

Зараз ви читаєте новину «Перейменування Македонії: десятки тисяч греків вийшли на протест». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути