Ексклюзиви
неділя, 13 червня 2021 07:01

Папа помилував убивцю

Папа помилував убивцю
Мехмет Алі Агджа виступає 27 листопада 2014-го в Стамбулі / Getty Images

13 червня 2000-го президент Італії Кароло Чампі помилував 42-річного турка Мехмета Алі Агджу, який відбував пожиттєве ув'язнення за спробу замаху на папу Івана Павла II. Він здійснив замах у травні 1981-го, двома пострілами з пістолета серйозно поранивши понтифіка. Помилування ініціював сам Іван Павло ІІ, який зустрівся з Агджою в тюрмі та звернувся з відповідним клопотанням до італійської влади.

Агджу вислали до Туреччини, де він знову потрапив за ґрати, тому що раніше був засуджений там до довічного ув'язнення за вбивство журналіста Абді Іпекчі в 1979-му. Остаточно Агджа вийшов на волю 18 січня 2010-го.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: КДБ СРСР намагалося вбити Папу Івана Павла ІІ

Після звільнення 52-річний чоловік зустрівся з тодішнім понтифіком Бенедиктом XVI. У тюрмі він стверджував, що КДБ СРСР замовив вбивство Івана Павла ІІ за підтримку понтифіком польського антикомуністичного руху "Солідарність".

Однак, коли Агджа опублікував мемуари в 2013-му, історія змінилася. Він писав, що іранська влада і головна релігійна фігура країни, аятолла Хомейні, замовили замах.

Відповідно до цієї версії, Агджа отримав інструкції та інструктаж в Ірані. У своїй книзі він визнає, що раніше брехав про участь СРСР та спецслужб комуністичної Болгарії і Німеччини.

Ще раніше Агджа прийняв католицизм. У 2010-х багато хто став вважати, що він зійшов з глузду – говорив про кінець світу і те, що він "син Божий", хотів польське громадянство, бо там народився Іван Павло ІІ, хотів стати католицьким священником і написати книгу з письменником Деном Брауном "Код Ватикану".

27 грудня 2014 року, 33 роки після замаху на папу, Агджа побував у соборі святого Петра у Римі та поклав квіти на могилу папи Івана Павла II.

Зараз ви читаєте новину «Папа помилував убивцю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути