Ексклюзиви
субота, 23 січня 2021 07:00

Нідерланди відмовилися видати кайзера Вільгельма ІІ

Нідерланди відмовилися видати кайзера Вільгельма ІІ
Кайзер Вільгельм II в польовій формі в роки І світової війни / Wikipedia

23 січня 1920-го голландська влада відмовила союзникам видати колишнього кайзера Німеччини Вільгельма II, який з листопада 1918-го жив у вигнанні в Нідерландах.

На початку листопада 1918-го становище центральних держав в І світовій війні на всіх фронтах було поганим. Кайзер знаходився в штабі німецької армії в бельгійському курортному місті Спа, коли до нього дійшли звістки про заворушення робітників у Берліні, повстання в Імперському флоті, та про те, що виглядало як початок революції в Німеччині.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Померла королева

З усіх боків надходили заклики до миру, реформ і усунення кайзера. Вільгельму II сказали, що німецький генштаб єдиним організованим маршем відправиться додому в Німеччину після закінчення війни, але це не захистить кайзера від внутрішніх ворогів.

Зіткнувшись з відсутністю підтримки, кайзер погодився відректися від престолу 9 листопада 1918-го. Після цього відправився зі Спа в Нідерланди, щоб ніколи не повертатися на німецьку землю.

У січні 1920-го Вільгельм очолив список так званих військових злочинців, складений союзниками і оприлюднений після підписання Версальського миру. Нідерланди при молодій та вольовій королеві Вільгельміні відмовилися видати його для суду. Вільгельм залишився в Нідерландах, де оселився в місті Дорн.

У 1920-му син Вільгельма Йоахім покінчив життя самогубством. Його дружина Аугуста, мати 7-ох дітей, померла через рік по тому. У 1922-му Вільгельм знову одружився і опублікував мемуари, в яких писав, що не винуватий в пропаганді Великої війни.

Вільгельм ІІ відхилив пропозицію Вінстона Черчилля про надання притулку у Великій Британії в 1940-му, коли гітлерівські війська увійшли в Нідерланди. Вважав за краще жити під німецькою окупацією. У наступному році колишній кайзер помер.

Зараз ви читаєте новину «Нідерланди відмовилися видати кайзера Вільгельма ІІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути