Ексклюзиви
четвер, 24 січня 2019 09:09

Народ Венесуели бунтує проти президента
5

У Венесуелі 10 січня відбулася інавгурація президента Ніколаса Мадуро.

Він став президентом країни вдруге після виборів 20 травня 2018-го. За нього проголосували близько 70% виборців, повідомляє Уніан.

Таким чином, Ніколас Мадуро забезпечив собі перебування на посаді президента Венесуели до 2025-го. Це і стало початком масових заворушень і спроб зміни влади в країні. За час його першої каденції Венесуела перетворилася з найперспективнішої країни регіону на економічно відсталу державу.

Автор: twitter.com/jguaido
  Масові протести у Венесуелі
Масові протести у Венесуелі

Протягом 5 років ВВП Венесуели впав на 45%, а інфляція склала 2 007 563 646%. Країна майже щомісяця підвищує мінімальну зарплату, але через девальвацію валюти зараз вона становить близько $10.

Через важкі соціальні умови країну вже залишили майже 3 млн чоловік. 2018-го еміграція істотно прискорилася – щодня виїжджає близько 5,5 тис. венесуельців. За прогнозами ООН, до кінця року загальна кількість емігрантів із Венесуели може досягти 5 млн.

Після оголошеної ЦВК Венесуели перемоги Мадуро Венесуелу сколихнули масові протести. Парламент країни, який нині очолює опозиція, визнав Мадуро "узурпатором" і закликав країни світу заморозити доступ уряду Мадуро до рахунків у закордонних банках.

Більшість країн Південної Америки, США, а також навіть парламент країни одноголосно заявили, що не визнають легітимність президента. Країни, які не визнали перемоги, відкликали своїх послів із Каракаса, а США ввели додаткові економічні санкції та зажадали перевиборів.

Єдиним легітимним керівником Венесуели парламентарії назвали спікера Національної асамблеї 35-річного Хуана Гуайдо. Він оголосив себе президентом Венесуели, а Національна асамблея оголосила Гуайдо виконуючим обов'язки президента країни. США відразу ж визнали легітимність Гуайдо. Відповідну заяву оприлюднив Білий дім.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали країни, куди небезпечно вирушати у подорож

Держсекретар Майк Помпео, у свою чергу, закликав Мадуро передати владу молодому опозиціонеру.

"Народ Венесуели досить довго страждав від руйнівної диктатури Ніколаса Мадуро. Ми закликаємо Мадуро поступитися посадою легітимному лідеру, що показує завидну волю венесуельського народу", - підкреслив держсекретар США.

11 країн-членів "Групи Ліми" також висловили підтримку Гуайдо.

"Уряди Аргентини, Бразилії, Канади, Чилі, Колумбії, Коста-Ріки, Гватемали, Гондурасу, Панами, Парагваю і Перу... визнають і висловлюють свою повну підтримку голові Національної асамблеї Хуану Гуайдо, який взяв на себе зобов'язання президента Венесуели відповідно з конституційними нормами", - повідомила організація у заяві.

Дійсного президента визнала Куба, Мексика, Болівія та Росія.

Автор: twitter.com/jguaido
  Ніколас Мадуро
Ніколас Мадуро

Міністр оборони Венесуели Володимир Падріні Лопес заявив, що армія не визнає спікера парламенту Хуана Гуайдо президентом країни.

"Розпач і нетерпимість загрожують світу нації. Солдати Батьківщини не приймають президента, нав'язаного у тіні незрозумілих інтересів або самопроголошеного поза законом", – заявив Володимир Падріні Лопес.

Високий представник ЄС із зовнішньої політики і політики безпеки Федеріка Могеріні та голова Європейської ради Дональд Туск підтримали парламент Венесуели.

"ЄС повністю підтримує Національні збори як демократично обраний інститут, повноваження якого необхідно відновити і поважати. Цивільні права, свобода і безпека всіх членів національних зборів, включаючи його голову Хуана Гуайдо, повинні дотримуватися і повністю поважатися", - заявила Могеріні.

У свою чергу, голова Європейської ради Дональд Туск зазначив, що вважає нелегітимним мандат президента Венесуели Ніколаса Мадуро.

"Я сподіваюся, що вся Європа об'єднається на підтримку демократичних сил у Венесуелі. На відміну від Мадуро, парламентська асамблея, включаючи Хуана Гуайдо, має демократичний мандат від громадян Венесуели", - заявив Туск.

Автор: twitter.com/jguaido
  Хуан Гуайдо
Хуан Гуайдо

У свою чергу, Ніколас Мадуро заявив про розрив дипломатичних відносин із США. Трамп визнав лідера опозиції Хуана Гуайдо тимчасовим президентом цієї країни. Хуан Гуайдо заявив, що країна не має наміру розривати дипломатичні відносини з іншими державами.

"На підставі повноважень, наданих мені Конституцією, повідомляю керівникам всіх дипломатичних місій та усім дипломатам у Венесуелі, що наша держава бажає, щоб вони зберегли дипломатичну присутність у нашій країні",- заявив Гуайдо.

Національна гвардія Венесуели ввела бронетехніку до столичного муніципалітету Чака. Там опозиційний лідер Хуан Гуайдопроголосив себе главою країни. Жертвами протестів у Венесуелі стали 16 людей, понад 150 затримані.

У штатах Португеса, Барінас, Тачіра, Каракасі, Амасонас, Болівар у результаті зіткнень загинули 16 осіб. Усього 152 людини були арештовані від початку протестних акцій у Венесуелі. Ширяться повідомлення про масовий перехід військової та мілітаризованої поліції в Каракасі на бік демонстрантів.

Зараз ви читаєте новину «Народ Венесуели бунтує проти президента». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути