Ексклюзиви
понеділок, 21 вересня 2020 19:05

На референдумі вирішать, чи купляти літаки-винищувачі

На референдумі вирішать, чи купляти літаки-винищувачі
Швейцарські винищувачі під час показових польотів у 2017-му / Reuters

У Швейцарії 27 вересня проведуть референдум, чи потрібно країні закуповувати літаки-винищувачі на суму $6,6 млрд.

Критики закупівлі кажуть, що це марна трата грошей для нейтральної країни, яка востаннє воювала близько 200 років тому. Винищувач може пролетіти над територією країни за 10 хв. Про це пише Reuters.

"Хто наші вороги? Хто буде атакувати маленьку нейтральну країну, оточену членами НАТО? Це абсурдно", - каже депутатка швейцарського парламенту від "Соціал-демократичної партії" Пріска Сейлер Граф.

Якщо швейцарці погодяться на закупівлю, парламент тільки вирішуватиме, чиї саме винищувачі купувати.

Закупівля має замінити парк із 30 швейцарських винищувачів F/A-18 Hornets, термін експлуатації яких завершиться в 2030-му.

Шість років тому швейцарці на референдумі відкинули закупівлю 6 шведських винищувачів Gripen. У 1989-му пропозицію зменшити чисельність армії підтримали 35% громадян.

Соціолог Лукас Голдер із GFS.Bern каже, що швейцарці, скоріш за все, підтримають закупівлю. Озброєний нейтралітет, за його словами, має вирішальне значення для самовизначення жителів альпійської країни. Сильна армія, потужне міжнародне фінансове становище, перспектива важких боїв у горах і застрягнути в партизанській війні – зупинили нацистів перед окупацією країни в ІІ світовій війні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найбільші світові банки дозволили "відмити" $2 трлн: перелік установ

"Швейцарія має сама себе захистити, не надіючись ні на кого. Якщо не замінимо старі літаки новими, означатиме відсутність захисту з повітря. А відтак недотримання нашої конституції. Не знаємо, що буде в Європі через 50 років. Слід мати пожежників готовими до того, як згорить ваш дім. Інакше буде запізно", - заявив колишній пілот і політик з крайньої правої "Швейцарської народної партії" Томас Хантер.

Зараз ви читаєте новину «На референдумі вирішать, чи купляти літаки-винищувачі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути