Ексклюзиви
четвер, 03 грудня 2020 09:30

На першому саміті лідерів США і СРСР домовилися завершувати Холодну війну

На першому саміті лідерів США і СРСР домовилися завершувати Холодну війну
Обід радянського та американського лідерів під час саміту на Мальті / Wikipedia

3 грудня 1989 року президент США Джордж Буш-старший та лідер СРСР Михайло Горбачов зустрілися на Мальті. Вони виступили з заявами, у яких сказали, що ворожість, що досі лежала в основі Холодної війни, добігає кінця. Деякі оглядачі в Америці та Союзі пішли ще далі й оголосили, що Холодна війна завершена.

Переговори на Мальті стали частиною першого в історії саміту двох лідерів. Буш і його радники ставилися до зустрічі з обережним оптимізмом. Президент США прагнув продовжити контроль Америки над роззброєнням, який почала попередня адміністрація президента Рональда Рейгана.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Німці поставили пам'ятник Горбачову

Горбачов відкрито заявляв про прагнення поліпшити відносини зі США, щоб він міг слідувати своїй програмі внутрішніх реформ, і більш стримано заявив, що переговори ознаменували важливий перший крок на шляху до припинення Холодної війни.

"Слід відмовитися від характерних рис Холодної війни. Гонка озброєнь, недовіра, психологічна та ідеологічна боротьба - все це має відійти в минуле", - заявив Горбачов.

Буш був трохи стриманіший: "В умовах реформ, які проводять в СРСР, ми стоїмо на порозі нової ери американо-радянських відносин. У наших силах зробити свій внесок, кожен по-своєму, у подолання розколу в Європі та припинення там військової конфронтації".

Проте, не зважаючи на позитивний тон розмов, на саміті зробили мало конкретних кроків. Сторони домовилися працювати над тривалим договором щодо ядерної зброї та звичайних озброєнь. Горбачов і Буш також домовилися, що ще один саміт відбудеться в червні 1990-го у столиці США, Вашингтоні.

Зараз ви читаєте новину «На першому саміті лідерів США і СРСР домовилися завершувати Холодну війну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути