понеділок, 30 листопада 2020 09:30

На 1 загиблого фіна припадало близько 5 радянських солдат

На 1 загиблого фіна припадало близько 5 радянських солдат
Фінські кулеметники під час війни / Wikipedia

30 листопада 1939 року Червона армія перетнула радянсько-фінський кордон з військом в 465 тис. осіб і 1 тис. літаків. Гельсінкі піддався бомбардуванню. 61 фін загинув у результаті повітряного нальоту.

Війна стала наслідком радянсько-німецької таємної змови про розподіл сфер впливу у Східній Європі, так званого пакту Молотова-Ріббентропа. Після відмови фінського уряду від радянських пропозицій про зміну кордонів у Карелії і від пропозиції передати СРСР військово-морську базу Ханко, 28 листопада Радянський Союз розірвав дипломатичні стосунки з Фінляндією. 30 листопада 4 армії СРСР напали на сусідню державу на фронті від Балтійського до Баренцевого моря.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Раатській дорозі фіни знищили 17 тис. радянських солдат

Війна мала агресивний і загарбницький характер. Кремль прагнув анексії фінських земель та насадження радянського режиму у Фінляндії. Це стало причиною визнання Лігою Націй СРСР агресором і виключення країни зі свого складу.

На початок війни співвідношення живої сили на користь СРСР було 1:1,6, гармат і мінометів - 1:5,4, танків - 1:88, літаків - 1:9,1. Проте Фінляндія зуміла вибороти незалежність, втративши близько 10% територій.

СРСР втратив в цій війні загиблими та пропалими безвісти 321-381 тис. осіб. Фіни близько 70 тис. На 1 загиблого фіна припадало близько 5 радянських солдат. Радянські втрати становили до 40% бойового складу задіяних частин. Бойові дії тривали 105 днів і завершилися Московським мирним договором 13 березня 1940 року.

Зараз ви читаєте новину «На 1 загиблого фіна припадало близько 5 радянських солдат». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути