неділя, 03 липня 2022 03:22

Люди проти влади: в Узбекистані спалахнули масові протести

Люди проти влади: в Узбекистані спалахнули масові протести
Влада Узбекистану ввела в Каракалпакстан додаткові сили Нацгвардії. Фото: novynarnia.com

В одній із частин Узбекистану спалахнули масові протести. Люди незадоволені конституційною реформою, яку почали проводити в країні.

Каталізатором також стало затримання місцевого журналіста та активіста Даулетмурата Тажимуратова. Чоловік напередодні закликав громадян вийти на мітинги проти проєкту поправок до Конституції. Згодом поліцейські забрали Тажимуратова з дому. Ввечері того ж дня з'явилися повідомлення, що журналіста відпустили, повідомляє Reuters.

Влада звинувачує протестувальників у спробі перевороту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Узбекистані видали спецнаказ щодо Казахстану

Про початок протестів почали повідомляти 1 липня. Ситуація в країні загострена.

Люди вийшли на вулиці в різних частинах території республіки Каракалпакстан. Це сталося одразу в кількох містах: столиці республіки – Нукус; Чимбаї; Муйнаку. В республіці Каракалпакстан повністю відключений інтернет, а мобільний зв'язок працює з перебоями. Саме там закрили кордон із Казахстаном.

Влада країни ввела в Каракалпакстан додаткові сили Нацгвардії. Протестувальників затримують.

У Міністерстві внутрішніх справ Узбекистану оприлюднили свою заяву. Там вказали, що "деякі громадяни, внаслідок неправильного тлумачення конституційних реформ, провели незаплановану ходу". Також підтвердили, що було застосування сили проти протестувальників. Водночас сказали, що люди нібито почали розходитися самі.

Наразі громадський порядок відновлено, з громадянами проводиться роз'яснювальна робота про неприпустимість порушень законодавства, а також розгляду звернень громадян у встановленому порядку, – написали в МВС Узбекистану.

Згодом там розповіли, що заворушення нібито організувала "група злочинців", яка хотіла захопити державні організації Республіки Каракалпакстан. "Ті, хто маскувалися під популістів, маніпулювали свідомістю та переконаннями людей, підбурювали заворушення", – написали силовики країни.

У Лівії розпочалися масові протести. Мітингувальники штурмували будівлю парламенту у місті Тобрук, виступаючи проти погіршення умов життя.

У п'ятницю, 1 липня, протестувальникам вдалося проникнути в будівлю парламенту.

Протести спалахнули в різних містах на тлі відключень електроенергії та зростання цін. А також мітингувальники висувають політичні вимоги.

Зараз ви читаєте новину «Люди проти влади: в Узбекистані спалахнули масові протести». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути