середа, 07 квітня 2021 08:20

Колишнього президента засудили до 25 років за злочини проти людяності

Колишнього президента засудили до 25 років за злочини проти людяності
Альберто Фухіморі / Wikipedia

7 квітня 2009-го колишній президент Перу Альберто Фухіморі був засуджений до 25 років в'язниці за замовлення вбивства і викрадання людей силами безпеки країни.

Фухіморі був президентом Перу в 1990-2000 роках. Під час президентства провів ряд економічних реформ. Водночас під час його правління в країні був встановлений авторитарний режим, порушувалися права людини і були організовані "ескадрони смерті" для боротьби з ліворадикальними рухами. Під час правління більше 3000 перуанців загинули в результаті політичних вбивств. Також Фухіморі відповідальний за примусову стерилізацію до 300 тис. жінок з-поміж корінних жителів в рамках програми контролю населення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дослідили давню технологію збереження води

Навіть під час суду за злочини проти людяності в 2008-му, дві третини перуанців схвалювали його президенство. 24 грудня 2017-го президент Перу Педро Кучинський помилував Фухіморі.

3 жовтня 2018-го за рішенням суду помилування було скасоване, і Фухіморі було наказано повернутися у в'язницю для відбування решти покарання. Після цього Конгрес прийняв закон, за яким старим в'язням, що відбули не менше третини терміну, можна відбувати решту під домашнім арештом за умови носіння електронного браслета.

Ініціатором законопроекту була партія "Народна сила", до якої колись належав Фухіморі, і яка контролює значну кількість місць в Конгресі. Законопроект розкритикували багато інших партій. Зараз Фухіморі 82 роки і він живе під домашнім арештом.

Зараз ви читаєте новину «Колишнього президента засудили до 25 років за злочини проти людяності». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути