Ексклюзиви
понеділок, 30 березня 2020 04:25

Китайські тести на коронавірус назвали "ненадійними". Їх купляв Київ

Китайські тести на коронавірус назвали "ненадійними". Їх купляв Київ
Вражені коронавірусом країни відмовляються від китайських тестів Bioeasy. Фото: Укрінформ

У Китаї розпочали перевірку компанії Shenzhen Bioeasy Biotechnology, бо клієнти скаржились на якість швидких тестів на коронавірус. В Україні деякі області та Київ закупляли тести цієї фірми.

Про перевірку повідомляє CNN.

26 березня уряд Іспанії оголосив, що відкликає 9 тисяч тестів компанії Bioeasy через "ненадійність" їхніх результатів. Наступного дня профільний орган у Шеньчжені оголосив про початок перевірки компанії.

Від швидких тестів Bioeasy також відмовилася Грузія.

Ще 10 березня мер Києва Віталій Кличко повідомляв про закупівлю таких тестів.

Глава Центру громадського здоров'я Ігор Кузін повідомив, що відомство швидкі тести не закупляло і не планує цього робити. "У нас на це немає бюджету і ми отримували гуманітарну або благодійну допомогу по швидких тестах", — сказав він.

Очільник ЦГЗ уточнив, що у лютому регіонам дозволили витратити до 1 мільйона гривень на закупівлю ПЛР-тестів та швидких тестів.

"Тоді кожен обласний лабораторний центр міг обрати з тих постачальників, які були представлені на ринку. По швидким тестам інформації в нас немає по тим, які вони закуповували. По тій інформації, яку ми отримували, в деяких регіонах були закуплені саме тести Bioeasy", — розповів він.

Кузін підтвердив, що Київ закупав тести Bioeasy на початку карантину, ще коли не було централізованих поставок тестів в Україну. Також, найімовірніше, такі тести закупили тоді Чернівецька та Житомирська області, де було зафіксовано перші випадки коронавірусу.

"Бо тоді, здається, на ринку взагалі були лише тести Bioeasy", — додав очільник ЦГЗ.

Він також уточнив, що ті тести, про прибуття літаків з якими повідомляв Офіс президента (це допомога засновника Alibaba Джека Ма), від іншої компанії.

"Це не Bioeasy, це інший виробник, і вони роз'їхалися по регіонах. Їх там десь 150 тисяч, або щось таке", — сказав Кузін.

Також він наголосив, що визначити якість тестів важко, бо швидкі тести як такі мають похибку. Розмір похибки можна визначити лише "під час масового застосування і накопичення інформації".

Щодо ПЛР-систем Кузін розповів, що ЦГЗ закупав тести німецьких компаній.

"Все інше було або як благодійна допомога, або як гуманітарна. Це дві поставки були з ВООЗ, і останні ми отримали ПЛР-тести по розподілу — китайські Джека Ма (не Bioeasy)", — уточнив він.

У самій китайській компанії визнали проблеми, однак там вважають, що неточність тестів пов'язана з неправильним використанням, бо під час взяття зразків не виконуються інструкції. Водночас у Bioeasy визнали, що вони самі погано інформували клієнтів про ці інструкції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В українських клініках масово перевірятимуть на коронавірус за гроші

За даними The New York Times, компанія Bioeasy оголосила, що надішле в Іспанію нові тести на заміну тим, від яких відмовилась країна. Міністерство охорони здоров'я Іспанії прийме нові тести.

Навіть при позитивному результаті експрес-тесту цей випадок офіційно ще не вважається підтвердженим інфікуванням коронавірусом, бо його має підтвердити другий тест — за допомогою більш точної ПЛР-системи.

Зараз ви читаєте новину «Китайські тести на коронавірус назвали "ненадійними". Їх купляв Київ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути