четвер, 22 жовтня 2020 12:31

На Бродвеї показали "Фауста"

На Бродвеї показали "Фауста"
Будівля "Академії музики", де спершу виступала нью-йоркська "Метрополітен-опера" / Wikipedia

22 жовтня 1883-го в Нью-Йорку на Бродвеї відбулася перша вистава в головному театрі Америки і одному з центрів світової культури – "Метрополітен-опері". Першою стала опера "Фауст". Театр в "Академії музики" проіснував до 1966-го, коли перебрався у нову будівлю.

Пожежа 27 серпня 1892-го істотно пошкодила будівлю. Після ремонту оперу знову відкрили. Будівлю використовували до 1966-го, коли керівництво компанії "Метрополітен-опера" перенесло театр на нове місце.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відкрили театр з дахом у вигляді вітрил

У 1966-му стару будівлю знесли. Опера переїхала в "Лінкольнівський центр виконавчих мистецтв" на Мангеттені. Там глядацька зала розрахована на 3900 місць. Крім основної сцени - три допоміжні. Стіни вестибюля прикрашені монументальними фресками Марка Шагала. Їх згодом продали в приватні руки, але з умовою, що місцезнаходження не змінять. Тож продаж була більш схожою на матеріальну допомогу.

"Метрополітен-опера" - єдиний в США постійний оперний театр. Хор, оркестр і допоміжні колективи - постійні. Солістів і диригентів запрошують на сезони чи на вистави. З 1910-го опери виконуються мовою оригіналу.

Театр відкритий 7 місяців на рік - з вересня по квітень. Вистави відбуваються щодня, крім неділі. По суботах зазвичай дають дві вистави - денну і вечірню. З травня по червень театр на гастролях. У липні дає безкоштовні спектаклі в парках Нью-Йорка, що збирає величезну кількість глядачів.

Записи постановок в "Метрополітен-опері" передавали в прямому ефірі багато радіостанцій США і деяких інших країн, починаючи з Різдва 1931-го. З 2006-го "Метрополітен-опера" транслює постановки в режимі реального часу в інтернеті на офіційному сайті, а також в кінотеатрах багатьох країн в режимі цифрового мовлення високої якості.

Зараз ви читаєте новину «На Бродвеї показали "Фауста"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути