субота, 02 липня 2022 17:27

Єврокомісія дозволить РФ транзит через Калінінград – Der Spiegel

Єврокомісія дозволить РФ транзит через Калінінград – Der Spiegel
Точний обсяг товарів, дозволених для транзиту, визначатиметься за литовськими митними документами. Фото: pixabay

Європейська комісія хоче дозволити Російській Федерації ввозити підсанкційні товари в Калінінградську область через Литву, але в обмежених кількостях, що були до вторгнення в Україну.

Таке рішення допоможе запобігти експорту продукції РФ через Калінінград, повідомляє Der Spiegel із посиланням на джерела в Єврокомісії.

"Цей крок покладе край розбіжностям, які не лише були значним джерелом напруженості між Росією та Брюсселем, але й виявили глибокі розбіжності всередині ЄС щодо правильного підходу до Москви", – пише видання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Литві послали "хакерів" РФ у напрямку російського корабля: погрожували через Калінінград

Точний обсяг товарів, дозволених для транзиту, визначатиметься за литовськими митними документами. У особливих випадках, наприклад, для ремонту шлюзів, обсяг транзиту може бути перевищений, проте Росії доведеться доводити кожен виняток, йдеться у поясненні.

Калінінград є західним форпостом Росії, затиснутим між країнами-членами НАТО. Литва – найкоротший шлях з материкової частини Росії в її Калінінградський ексклав. Він розташований між Литвою та Польщею на східному узбережжі Балтійського моря. Це дає додатковий контроль у регіоні.

Значення Калінінграда для Росії ще більше зросло у зв'язку із вступом Швеції та Фінляндії до НАТО. Адже Росія давно протестує проти присутності країн НАТО навколо Калінінграда.

Раніше видання Reuters з посиланням на джерела в ЄС також повідомляло, що Росії можуть дозволити транзит до Калінінградської області через Литву, бо хочуть "розрядити конфлікт із Москвою". Ймовірно, угоди досягнуть 10 липня.

Єврокомісія підготувала документ, який може розблокувати транзит підсанкційних товарів РФ через територію блоку в Калінінград.

Зараз ви читаєте новину «Єврокомісія дозволить РФ транзит через Калінінград – Der Spiegel». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути