Ексклюзиви
середа, 17 липня 2019 11:11

Етнічний українець став командувачем армії Канади

Етнічний українець став командувачем армії Канади
Етнічний українець став командувачем армії Канади. Фото: i.obozrevatel.com

Армію Канади очолив етнічний українець генерал-лейтенант Пол (Павло) Винник.

Про призначення на посаду стало відомо 14 липня після привітання прем'єр-міністра Канади Джастіна Трюдо на його офіційній сторінці в Twitter.

"Генерал-лейтенант Винник, онук українських поселенців зі Стрия (Альберта) узяв командування канадською армією", – підтвердив новину посол Канади в Україні Роман Ващук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Прокуратура РФ назвала Всесвітній конгрес українців "загрозою для своєї безпеки"

Дід Винника родом із села Поздимир на Львівщині. У листопаді 2016-го генерал-лейтенант відвідав рідне село предків.

Військову кар'єру почав у Військовому коледжі Роял Роадсу і Королівському військовому коледжі Канади. 1986-го Винник вступив до лав канадських військових інженерів.

1997-го став головнокомандувачем 1-го полку бойових інженерів в Едмонтоні. З 2004-го був командувачем першої групи тилового забезпечення, з березня 200-го – помічником командувача генерала Об'єднаного тимчасового управління безпеки в Афганістані.

2010-го Винника призначили командувачем Західного округу наземних військ. 2012-го – заступником командувача Армії Канади і головою Командування військової розвідки Канади. З липня 2014-гоу був головою Оборонної розвідки.

Крім того, за даними офіцера ЗСУ Анатолія Штефана, Винник сприяв отриманню українською армією новітньої зброї, а також її співпраці з канадськими інструкторами.

"2016-го після його візиту в Україну у львівських шахтах абсолютно випадково були знайдені далекобійні снайперські ґвинтівки і заблукали військові інструктори канадської армії", – написав український полковник.

У січні 2017-го міністром закордонних справ Канади стала Христя Фріланд, яка має українське коріння. Вона народилася в канадському місті Піс-Рівер у провінції Альберта. Її мати, Галина Хом'як-Фріланд, українка за походженням.

Канада планує дозволити українцям подорожувати до країни з електронними візами.

Зараз ви читаєте новину «Етнічний українець став командувачем армії Канади». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути