Ексклюзиви
середа, 20 січня 2021 18:54

Джо Байден склав присягу як 46-й президент США

У Вашингтоні біля Капітолія 78-річний Джозеф Байден склав присягу як 46-й президент США.

Джозеф Робінетт Байден-молодший підняв руку за вказівкою головного судді Верховного суду Джона Робертса і присягнув на Конституції та сімейній Біблії під час скороченої церемонії. Біблія Байденів 1893 року. Він використовував щоразу, коли складав присягу.

Автор: Reuters
  Джо Байден присягає американцям. Конституцію США тримає його дружина Джил
Джо Байден присягає американцям. Конституцію США тримає його дружина Джил

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Інавгурація 46-го президента США Джозефа Байдена. Пряма трансляція

Байден сказав інавгураційну промову перед невеликою групою осіб. Тривала вона менш як 30 хв. Він закликав до єдності Америки і висловив оптимізм, що американці зможуть подолати темний період, працюючи разом.

"Це день демократії, історії та надії, оновлення та рішучості. Америка була заново випробувана і прийняла виклик. Сьогодні святкуємо перемогу не кандидата, а справи демократії. Воля народу була почута і врахована. Ми знову дізналися, що демократія - дорогоцінна, тендітна. І в цю годину, друзі мої, демократія перемогла. Сьогодні, в цей січневий день, вся моя душа в тому, щоб об'єднати Америку, наш народ, нашу націю", - сказав Байден.

Президент закликав американців об'єднатися, щоб подолати надзвичайні проблеми, з якими стикається нація.

"Щоб подолати ці проблеми, відновити душу і гарантувати майбутнє Америки, потрібно набагато більше, ніж слова, потрібна найбільш невловима річ у демократії - єдність. Об'єднуємося для боротьби з ворогами, з якими стикаємося. Це гнів, обурення, ненависть, екстремізм, беззаконня, насильство, хвороби, безробіття і безнадія. З єдністю можемо робити великі справи", - додав він.

Байдена привели до присяги біля Капітолія. Церемонію скоротили через карантинні заходи і посиленні заходи безпеки, запроваджені після штурму Капітолію 6 січня.

Поруч із Байденом була його сім'я. Дружина Джил почала день зі служби в соборі святого апостола Матвія в Вашингтоні. Поряд з новим віцепрезидентом Камалою Гарріс, яка теж прийняла присягу, був її чоловік Дуґлас Емгофф, лідери Сенату, республіканець Мітч Макконнелл і демократ Чак Шумер, а також спікер Палати представників із Демократичної партії Ненсі Пелосі та лідер республіканців у нижній палаті Кевін Маккарті.

Серед гостей експрезидент Барак Обама і його дружина Мішель, колишні президент і держсекретар Білл і Гілларі Клінтони, колишній глава Білого дому Джордж Буш і його дружина Лора.

Дональд Трамп усупереч традиції проігнорував інавгурацію наступника. Зате прибув його віцепрезидент Майк Пенс.

В історії США траплялося подібне. Томас Джефферсон склав присягу 4 березня 1801 року. Джон Адамс, який програв на виборах і мав складні стосунки з новим президентом, на церемонію інавгурації не прийшов.
Улісс Грант склав присягу, змінивши Ендрю Джонсона, 1869-го. Ще до інавгурації Грант дав зрозуміти, що не бажає їхати в одному екіпажі з Джонсоном. 17-й президент Джонсон, який ішов з посади, не був присутній на інавгурації.
У новітній історії, 8 серпня 1974 року, Річард Ніксон оголосив про свій відхід по телебаченню і після своєї відставки через вотергейтський скандал не був присутній на інавгурації 38-го президента США Джеральда Форда.
.

Байден прийняв свою першу присягу на посаді вашингтонського політика трохи більше 48 років тому в лікарняній палаті в Делавері, коли його 2 сини видужували після автокатастрофи, в якій загинули перша дружина Нейл і їхня маленька дочка Наомі. Обраний тоді сенатор Байден мучився в сумнівах, чи залишатися в політиці після такої особистої трагедії.

Зараз ви читаєте новину «Джо Байден склав присягу як 46-й президент США». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути