Ексклюзиви
середа, 28 жовтня 2020 11:05

Директорку української бібліотеки звинуватили в екстремізмі

Директорку української бібліотеки звинуватили в екстремізмі
Наталя Шарина у суді. Фото: Радіо Свобода

28 жовтня 2015 року пройшли обшуки у Бібліотеці української літератури у Москві. Директорку Бібліотеки Наталю Шаріну затримали після допиту в Слідчому комітеті.

За версією російського слідства, в 2011-2015 роках Шаріна порушувала закон "Про протидію екстремістської діяльності". Поширювала серед відвідувачів видання Дмитра Корчинського, що заборонені у Росії. Під час обшуку слідчі також вилучили журнали "Барвінок", книги Дмитра Павличка, книгу-збірник досліджень про Голодомор, журнали "Час руху", видання Оксани Забужко та ще близько сотні одиниць друкованої продукції.

30 жовтня Шаріну відправили під домашній арешт. На її думку, причиною переслідування став донос, зроблений письменником Сергієм Сокуровим.

"У 2010 році його звільнили, й залишаючи бібліотеку, він пообіцяв мені всілякі неприємності. Про мене він казав, що я "помаранчева пляма" у бібліотеці", - запевняла жінка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чиновникам наказали перейти на російську мову

22 січня 2016 року новим директором Бібліотеки стала Наталя Відінєєва. А 26 січня Шаріна отримала 100 тис. рублів у рамках проекту фонду Михайла Ходорковського та Олексія Навального. За словами її адвоката Івана Павлова, гроші виділені в якості одноразової допомоги особам, які, на думку фонду, піддаються кримінальному переслідуванню з політичних мотивів.

У лютому 2017-го оголосили про скоре закриття Бібліотеки. Фонди української літератури мали бути передані до Центру слов'янських культур.

5 червня 2017 року Міщанський суд Москви засудив Наталю Шаріну до 4 років умовного терміну. Вирок винесли з урахуванням того, що жінка жодного разу не була судима та мала проблеми зі здоров`ям.

У 2010 році закиди про "русофобську" літератури вже звучали у бік української бібліотеки. Із Шаріною спілкувалися поліцейські. Однак до перевірок чи обшуків справа не дійшла.

Зараз ви читаєте новину «Директорку української бібліотеки звинуватили в екстремізмі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути