пʼятниця, 23 березня 2018 11:17

Дитячі мультики формують національні стереотипи - експерт

Мультики першими знайомлять дітей з різними етнічними групами. Саме мультиплікаційні герої своєю мовою та поведінкою ділять людей різних національностей на "хороших" і "поганих".

Автор: language-policy
  Герої мультика "Король лев"
Герої мультика "Король лев"

Журналістка американського видання The Atlantic дослідила, що використання в мультфільмах різних мовних діалектів для зображення характеру героїв впливає на сприйняття інших національностей.

Для прикладу подається озвучення мультиплікаційного фільму "Король Лев".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мультики вчать говорити українською: топ-7 дитячих YouTube каналів

Негативний герой Муфаса говорить із вишуканим британським акцентом. У той час його підопічні гієни розмовляють англійською на африканському та латиноамериканському діалекті.

Дослідження соціолінгвіста Келвіна Гідлі показує, що для зображення антагоністів у мультфільмах найчастіше використовується британський, німецький та слов'янський акцент. Помічники головного злодія, як правило, мають мовні особливості Східної Європи чи американізованих європейців.

Майже в жодному з американських мультиків негативні персонажі не розмовляють з чітко американським акцентом, за винятком, коли використовується говірка бідних кварталів США.

Така тенденція до використання чужомовних акцентів негативно впливає на толерантність та адекватне сприйняття інших.

У прокат вийшов пеуранський повнометражний мультфільм "Грифко проти прибульців". Головного героя Грифка озвучив співак Дзідзьо (Михайло Хома). Роль місцевого мачо Петруся Гарнюка – суперника Грифка у боротьбі за серце красуні Квіти озвучив продюсер "Dzidzio Контрабас" Павло Сушко.

Зараз ви читаєте новину «Дитячі мультики формують національні стереотипи - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути