четвер, 07 жовтня 2021 10:33

Держдеп оголосив кількість ядерних боєголовок у США

Держдеп оголосив кількість ядерних боєголовок у США
Ядерна боєголовка США / CNN

Держдепартамент уперше з 2016 року розкрив кількість ядерної зброї в арсеналі США.

В арсеналі 3750 ядерних боєголовок, 2 тис. з них очікують демонтажу. Про це пише CNN.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На території Росії влаштували ядерний вибух

Публікацію зробили напередодні конференції країн Договору про нерозповсюдження ядерної зброї. У її рамках Америка та інші ядерні держави 2022 року переглянуть зобов'язання кожної сторони, що підписала його, та свій прогрес у роззброєнні.

"Рішення адміністрації Байдена розсекретити інформацію про кількість ядерних боєголовок - довгоочікуваний крок, який скасовує нерозумне рішення адміністрації президента Трампа засекретити таку інформацію. Це також тиск на інші ядерні держави, які зберігають надмірну таємність про свої арсенали", - йдеться в заяві Асоціації з контролю над озброєннями.

Асоціація відзначила, що "прогрес в скороченні арсеналів ядерної зброї в останні роки застопорився, і деякі держави, особливо Китай і Росія, схоже, збільшують розмір і різноманіття арсеналів".

Оголошення може мати тиск на Росію і Китай, щоб ті були відвертіші про свої запаси. Адміністрація Байдена сподівається продовжити переговори з Москвою для досягнення нових угод, які замінять поточний Договір про скорочення стратегічних наступальних озброєнь.

Під час президентської кампанії 2020 року кандидат Байден заявив, що США не потрібна нова ядерна зброя. Його "адміністрація працюватиме над підтриманням сильного і надійного стримуючого фактора, одночасно знижуючи залежність і надмірні витрати на ядерну зброю".

Кількість ядерної зброї США за станом на вересень 2020 року на 88% менше максимальної кількості в 31 255 1967 року. Америка демонтувала 11 683 ядерні боєголовки з 1994-го по 2020 рік, зокрема 711 ядерних боєголовок з 30 вересня 2017 року. 2 тис. ядерних боєголовок списані й чекають демонтажу.

Провідного вченого іранської ядерної програми Мохсена Фахрізаде вбив керований через супутник робот зі штучним інтелектом. Важив близько тонни. Фізик загинув 27 листопада 2020 року, але подробиці планування його вбивства стали відомі тільки недавно.

Зараз ви читаєте новину «Держдеп оголосив кількість ядерних боєголовок у США». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути