неділя, 25 березня 2018 17:55

День волі у Білорусі: затримали лідера опозиції та десятки учасників маршу

День волі у Білорусі: затримали лідера опозиції та десятки учасників маршу
У Білорусі затримали учасників ходи до Дня Волі, серед них опозиціонер Станкевич. Фото: "Наша Ніва"

У Білорусі затримали десятки учасників забороненої владою ходи до Дня Волі, яку організувала опозиційна партія Миколи Станкевича.

Спочатку поліція затримувала людей з біло-червоно-білими прапорами та квітами "для встановлення особи", однак потім почали затримувати всіх хто був на полощі Якуба Коласа, передає білоруське Радіо Свобода.

До рук поліції потрапив і лідер Білоруського національного конгресу Микола Статкевич, за останніми даними він перебуває в Ленінському РУВС Мінська.

Правозахисний центр "Весна" повідомляє, що під час акції затримали від 30 до 50 осіб, серед яких близько 10 їх спостерігачів. Також до автозаків потрапили журналісти "Белсату" Катерина Андрєєва, Сергій Ковальов, Ігор Ілляш, Любов Луньова. Всіх затриманнних поліція відвезла до вже згаданого Радянського РУВС Мінська.

Дружина Станкевича Марина Адамович повідомила пресі, що він знаходиться в Центрі ізоляції правопорушників на вулиці Окрестіна. Лідера опозиції примусили відбувати 10-денне ув'язнення, однак ще за акцію, яка пройшла весною 2017 року. Проте дружина лідера опозиції говорить, що чоловік може провести за гратами й довший термін, так як має ще один адміністративний протокол без рішення суду.

Станкевича затримали біля його будинку, коли він вийшов і хотів прямувати на площу для участі в ході. До нього підійшло двоє працівників миліції і повідомили, що мають провести перевірку з приводу постанови суду Московського району столиці. Біля житла лідера опозиції кілька днів чергували правоохоронці в штатському, а сьогодні біля будинку стоїть машина міліції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 20 країн ЄС і США планують вислати російських дипломатів

День Волі - неофіційне національне свято у Білорусії, річниця виникнення першої національної білоруської держави. Цей день порівнюється з Днем Незалежності. З початку 1990-х років у Мінську та інших містах Білорусі проводяться політичні акції, мітинги, ходи, присвячені цій даті. Ці масові акції неодноразово насильницьки перепинялися міліцією, а активісти, що брали у них участь — арештовувались.

Зараз ви читаєте новину «День волі у Білорусі: затримали лідера опозиції та десятки учасників маршу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути