середа, 19 вересня 2018 14:31

Давайте пробачимо - Росія зможе повернутись до ПАРЄ без санкцій

Давайте пробачимо - Росія зможе повернутись до ПАРЄ без санкцій
Росія планує повернутись в ПАРЄ, уникнувши санкцій

Парламентська асамблея Ради Європи домовилась із Росією внести поправки до регламенту ПАРЄ, щоб у майбутньому РФ могла повернути своїх представників до цього органу без санкцій.

Генеральний секретар ПАРЄ Турбйорн Ягланд, представники Росії, Берліну та ще кількох європейських держав погодили такий механізм "повернення до діалогу", пише "Європейська правда". Резолюцію про "прощення" Росії зараз активно просувають у Раді Європи.

Якщо такі поправки в правила роботи Асамблеї внесуть, то застосувати санкції проти Росії стане дуже складно.

Новий регламент вимагатиме зібрати 2/3 кількості голосів європарламентарів, щоб підтвердити введення санкцій проти країни-порушниці. Зараз достатньо половини. Також порушниця зможе заблокувати сам розгляд питання санкцій. Для цього їй треба буде зібрати достатню кількість людей у залі - кількість підписів, які необхідно зібрати для початку розгляду питання, не буде відома наперед.

У проекті резолюції взагалі немає згадки про Росію. Тому виглядає прийняття поправок, як планова реформа. Хоча є причини вважати, що мінятимуть правила через бюджетну кризу та російський ультиматум.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Членів ПАРЄ намагалися підкупити чорною ікрою та повіями

9 жовтня ПАРЄ розглядатиме доповідь про повноваження та право голосу національних делегацій. За підсумками ухвалять резолюцію та рекомендації комітету міністрів Ради Європи. Йдеться про внесення поправок до регламенту, які в майбутньому можуть повернути російську делегацію до Асамблеї.

Зараз ПАРЄ має право накладати санкції на делегації тих країн, які грубо порушують принципи Ради Європи. 2014-2015-х ПАРЄ обмежувала у правах російську делегацію.

2016-го Росія перестала брати участь у роботі Асамблеї. Вона не передавала до Страсбурга переліку своїх депутатів. Так уникла підтвердження санкцій. Робота Росії у всіх інших органах Ради Європи триває.

З 2017-го Росія не платить внески до бюджету Ради Європи.

Вчора члени української делегації в ПАРЄ підготували проект заяви про те, що Україна не сприйме "прощення" Росії. Голова української делегації в Парламентській асамблеї Ради Європи, віце-президент ПАРЄ Володимир Ар'єв заявив, що піде у відставку з посади у випадку повернення Росії до організації.

Зараз ви читаєте новину «Давайте пробачимо - Росія зможе повернутись до ПАРЄ без санкцій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути