Ексклюзиви
середа, 21 квітня 2021 11:00

Чотири страти з п'яти відбуваються в одному регіоні

Чотири страти з п'яти відбуваються в одному регіоні
Виставка в Лондоні, яка закликає до припинення страт в Ірані / NURPHOTO

Правозахисна організація Amnesty International повідомляє, що четверо з п'яти головних країн світу, де страчували людей 2020 року, були державами Близького Сходу.

Згідно зі звітом правозахисників, на Іран, Єгипет, Ірак і Саудівську Аравію припадає 88% із 483 зареєстрованих страт у світі торік. Про це пише ВВС.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Виявили поховання жертв більшовицького терору

Загальний глобальний показник страт є найнижчим за десятиліття, але без урахування Китаю. Вважається, що в КНР щороку страчують тисячі людей, але інформація про смертну кару є державною таємницею. Секретність у Північній Кореї та В'єтнамі також унеможливила перевіряння звітів із цих країн.

У 18 країнах 2020-го стратили 483 особи, що на 26% менше в порівнянні з 657 стратами 2019 року; і на 70% у порівнянні з піком у 1634 страти 2015-го, заявили в Amnesty International у щорічному звіті.

Загальна кількість страт, зафіксованих на Близькому Сході та в Північній Африці, знизилася з 579 2019-го до 437 2020-го, повідомила Amnesty International. Водночас Близький Схід надалі лідирує за кількістю страт. Багато в чому скорочення зумовлене зменшенням кількості зареєстрованих страт у Саудівській Аравії на 85%, де 2020 року відбулося 27 страт, і на 50% в Іраку, де стратили 45 осіб.

Проте у звіті йдеться, що зниження затьмарене зростанням кількості страт в Єгипті на 300%,унаслідок чого було вбито 107 людей. 23 єгиптян засудили у справах, пов'язаних із політичним насильством під час несправедливих, на думку Amnesty, судових процесів із насильницькими зізнаннями й іншими порушеннями. Також відбулося 57 страт у жовтні та листопаді 2020-го після невдалої спроби втечі з в'язниці Аль-Акраб, в якій загинули кілька поліцейських і засуджених до смертної кари в'язнів.

Іран, де стратили не менше 246 осіб, на другому місці після Китаю. Amnesty заявила, що Тегеран дедалі частіше використовує смертну кару як політичні репресії проти дисидентів, які протестують, та етнічних меншин. Там також стратили трьох осіб за злочини, скоєні до 18 років. А це є порушенням міжнародного гуманітарного права.

Влада Саудівської Аравії почасти пояснила різке зниження кількості страт мораторієм на страту за злочини, пов'язані з наркотиками. Але Amnesty заявила, що це могло бути також пов'язане з бажанням королівства уникнути критики з цього питання на фоні головування в G20.

Зараз ви читаєте новину «Чотири страти з п'яти відбуваються в одному регіоні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути