середа, 27 січня 2021 07:00

Згоріли живцем 245 людей

Згоріли живцем 245 людей
Квіти та данина пам'яті при вході в клуб / Wikipedia

27 січня 2013-го 245 людей загинуло і близько 630 постраждало в результаті пожежі в нічному клубі Kiss в бразильському місті Санта-Марія. Це друга за кількістю жертв пожежа в історії Бразилії. Найбільша сталася в 1961-му, коли згорів "Великий цирк Північної Америки" в місті Нітерой, в результаті чого загинули 503 людини.

Пожежа на дискотеці спалахнула о 2:30 ночі. Причиною стала піротехніка, яка супроводжувала виступ гурту Gurizada Fandangueira. Коли вогонь сягнув стелі, зайнялися ізоляційні матеріали, від чого приміщення заполонив токсичний дим. Серед відвідувачів виникла паніка. Але відкритим залишався тільки один вихід.

У тисняві багатьох молодих людей затоптали одне одного. Утім більшість задихнулась від диму. Того дня на вечірку прийшли до двох тисяч відвідувачів - переважно студенти місцевого університету.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У нічному клубі згоріли 100 людей

Основна причина пожежі - використання дешевих феєрверків, які призначалися лише для використання на відкритому повітрі, але заборонені в приміщенні. Водночас в клубі взагалі не можна було використовувати піротехніку, бо стеля була оброблена пожежонебезпечним звукоізоляційним матеріалом.

У приміщенні був лише один вихід, пожежна сигналізація була несправною, а термін пожежної ліцензії закладу збіг ще у серпні 2012-го. На стінах приміщень не було світлових індикаторів екстреного виходу, і після того, як приміщення заволокло токсичним димом, багато відвідувачів кинулися до туалетів, бо світлові покажчики були тільки там. Попри те, що камери відеоспостереження були встановлені, запис не вівся вже більше двох місяців до трагедії. Також клуб був переповнений. За документами, він був розрахований на 690 відвідувачів.

Через пожежу поліція заарештувала 4 осіб - двох власників клубу і двох музикантів групи, які зловжили піротехнікою, що стала причиною трагедії.

У Санта-Марія близько 270 тис. жителів. Серед них багато молоді, бо в місті один з найбільших університетів країни. Трагедія занепокоїла багатьох щодо безпеки на масових заходах у Бразилії.

Зараз ви читаєте новину «Згоріли живцем 245 людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути