середа, 27 січня 2021 08:00

На військових складах загинули понад тисячу людей

На військових складах загинули понад тисячу людей
Наслідки трагедії в Лагосі / The Nation on Lineng

27 січня 2002-го сталися вибухи на військових складах в нігерійському Лагосі. Вибухи, пожежі та паніка призвели до смерті понад 1000 людей.

Склади були розташовані на окраїні центру Лагоса. Вони були поруч із казармами. 27 січня, в неділю вдень, там спалахнула пожежа. Вона поширилася на склади боєприпасів і близько 18:00 стався сильний вибух.

В результаті вибуху відразу була зруйнована територія в кілька кварталів, в результаті чого загинуло близько 300 осіб. Переважно солдати і члени їх сімей.

Вибух був чутний і відчувався на відстані 50 км, а поштовхи обрушили будинку і розбили вікна на відстані до 17 км. Що гірше, в результаті вибуху уламки, які горіли, посипалися дощем на інші частини Лагоса. В результаті по місту спалахнули пожежі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Арсенал у Балаклії підірвали із землі, а не безпілотником

Вибухи і пожежі спричинили загальну паніку в мегаполісі. У місті є великий канал, що протікає з півночі на південь. По інший бік - бананові плантації. Велика частина натовпу подумала, що могли б сховатися на бананових полях, але не змогли згадати розташування переходів через канал у темряві. Коли тисячі нігерійців кинулися до полів, щонайменше 600 людей потонули в каналі.

В результаті тисняви в інших частинах міста загинули ще сотні людей. Переважно діти. Поранення отримали понад 5 тис. осіб, через що багато лікарень міста були переповнені. Вибухи тривали всю ніч і наступного дня. Через брак пожежних в Лагосі їх вдалося локалізувати тільки через добу. В результаті стихійного лиха без даху над головою залишилися не менше 12 тис людей.

Як з'ясувалося, міська влада наказала військовим модернізувати склади роком раніше після невеликого вибуху, але фактично нічого не було зроблено.

Лагос - колишня столиця і найбільше місто Нігерії. Населення - 16 млн осіб. Воно є найбільшим містом в Африці за цим показником. Приблизна кількість агломерації - 21 млн осіб.

Зараз ви читаєте новину «На військових складах загинули понад тисячу людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути