вівторок, 11 травня 2021 13:22

Чим завершиться ізраїльсько-палестинське загострення

Чим завершиться ізраїльсько-палестинське загострення
Куса про ізраїльсько-палестинський конфлікт: "Закінчиться перемир'ям". Фото: uifuture.org

В Ізраїля з Палестиною відбулися наймасштабніші сутички за останні сім років, сказав Gazeta.ua експерт із міжнародних відносин Ілія Куса. Пригадав, що 2014 року 155 палестинців були застрелені ізраїльськими силовиками між Газою та Ізраїлем.

"Збіглися кілька подій перед обстрілами 10 травня. По-перше, було рішення Верховного суду Ізраїлю про виселення частини жителів однієї спільної місцини в суперечливому районі Єрусалиму. По-друге, в останні дні місяця Рамадану на храмовій горі зібралися молитися мусульмани. А туди вдерлися ізраїльські силовики й це спричинило невдоволення палестинців. Додалися зіткнення між єврейськими й арабськими радикалами на вулицях Єрусалима, які тривають з кінця минулого тижня. Наклалося питання виборів, які мали відбутися вперше за 15 років на палестинських територіях, але їх нещодавно перенесли. Ізраїль не дозволив проводити передвиборчу кампанію в східному Єрусалимі, який палестинці досі вважають своєю столицею", - розповів Куса.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сутичка між палестинцями й поліцією у Єрусалимі: поранили понад 600 осіб

Зрештою, це завершиться черговим перемир'ям до нового соціального вибуху, вважає експерт.

Обстріли почалися через кілька хвилин після закінчення терміну ультиматуму панівного в секторі Газа ісламістського угруповання ХАМАС. Палестинські бойовики вимагали від Ізраїлю до 18:00 за місцевим часом вивести війська з комплексу мечеті Аль-Акса. Конфлікт триває вже понад тиждень через судове слухання щодо ізраїльсько-палестинської суперечки про власність на землю. Сталися нові сутички між поліцією Ізраїлю та палестинцями. У результаті - майже 200 поранених.

Зараз ви читаєте новину «Чим завершиться ізраїльсько-палестинське загострення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути