пʼятниця, 03 травня 2019 17:07

"Буде боляче": HBO презентує міні-серіал про Чорнобиль

"Буде боляче": HBO презентує міні-серіал про Чорнобиль
Прем'єра телесеріалу про Чорнобиль буде в травні. Фото: nachasi.com

До річниці Чорнобильської катастрофи американський канал HBO презентує міні-телесеріал "Чорнобиль", заснований на подіях трагедії 1986-го.

Сценарій 5-серійного серіалу написав Крейг Мезін. Прем'єра запланована на 6 травня, повідомляє Голос Америки.

Бюджет стрічки не розголошують. Зйомки фінансували 2 великі телекомпанії – HBO та британська Sky. Також для проекту створили масштабні декорації реактора, залучили експертів із 14 країн світу та відомий акторський склад.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Життя кипить: фотопастки помітили рідкісних чорнобильських тварин

"Зараз ця історія навіть важливіша для всіх, бо триває глобальна війна з правдою. Історія Чорнобиля – це історія того, що відбувається, коли ми обманюємо, коли ігноруємо правду; коли влада вдає, що правда не є правдивою. Та рано чи пізно ми заплатимо. Заплатять не ті, хто при владі, а звичайні люди", – розповів Крейг Мезін.

Вперше екранізувати історію сценарист і кінорежисер захотів 5 років тому. Мезін хотів дослідити Чорнобильську катастрофу не просто як факт, а від дня вибуху. Щоб показати операцію очищення реактора і брехню про причини вибуху.

Тисячі людей, які працювали над ліквідацією катастрофи, насправді врятували Європу від радіоактивного забруднення.

"Я хотів показати всім неймовірний дух, мужність і волю людей, які кинулися на відкритий ядерний реактор. Вони зіткнулися з ним віч-на-віч. Вони літали над ним, плавали під ним, рили тунелі всередину. Багато з них віддали своє життя заради інших", – говорить Мезін.

"Ми сподіваємося, що люди з України, Білорусі, коли дивитимуться цей серіал, відчують, що їх побачили. Одяг, зачіски, взуття, традиції, культура – все абсолютно автентичне. Так ми висловлюємо повагу. Сподіваюся, коли вони подивляться фільм, відчують величезну гордість за себе та роль, яку вони зіграли в історії", – пояснює автор сценарію.

Автор сценарію Крейг Мейзін має українські коріння. Каже, це допомогло йому відчути глибину трагедії.

Катастрофі надали сьомий рівень небезпеки за Міжнародною шкалою ядерних подій, нарівні із аварією на АЕС "Фукусіма-1" в Японії, що сталася 2011-го.

8 грудня 2016-го Генеральна Асамблея ООН резолюцією 71/125 проголосила 26 квітня Міжнародним днем пам'яті про Чорнобильську катастрофу.

Зараз ви читаєте новину «"Буде боляче": HBO презентує міні-серіал про Чорнобиль». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути