субота, 19 жовтня 2019 17:50

Британський парламент проголосував за відтермінування Brexit

Британський парламент проголосував за відтермінування Brexit
Британський парламент відклав Brexit. Фото: BBC

Британський парламент проголосував за поправку, яка відтерміновує затвердження угоди про вихід країни з Європейського Союзу.

Відповідне рішення підтримали 322 британських депутати, проти — 306. Про це повідомляє Hromadske.

Тепер прем'єр-міністр Борис Джонсон зобов'язаний просити відтермінувати вихід Великої Британії з ЄС до завершення всіх законодавчих процедур щодо виходу.

Ухвалений раніше закон, який зобов'язував Джонсона попросити відстрочки Brexit до 19 жовтня включно, мав недопрацювання. Окрім самої угоди, британські депутати повинні проголосувати за закон про заміщення права ЄС положеннями англійського права, інакше 31 жовтня відбудеться жорсткий Brexit. Закон не врахував цей момент і згадував лише про затвердження угоди.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Туск розізлився на Джонсона через Brexit

Поправка, автором якої є колишній депутат від Консервативної партії Олівер Летвін, виправляє цей недолік. Голосування за угоду Джонсона відкладається до наступного тижня. До 23:00 за британським часом прем'єр-міністр повинен попросити в ЄС відстрочки Brexit.

Водночас десятки тисяч британців 19 жовтня в Лондоні вийшли на марш проти Brexit. Їх мета - домогтися повторного референдуму про членство країни в ЄС.

Референдум про членство Великої Британії в ЄС відбувся 23 червня 2016 року. Проголосували майже 72% виборців. Вихід зі складу Євросоюзу підтримали 52% людей. Тоді Брексіт офіційно був запланований на 31 березня 2019 року. Тереза Мей офіційно просила ЄС відкласти Брексит до 30 червня. На цьогорічному самміті Євросоюзу його відстрочили до 12 квітня. За день до кінця строку лідери Європейського Союзу надали Великій Британії шестимісячну відстрочку — до 31 жовтня. Влітку цьогоріч Тереза Мей оголосила про свою відставку з поста лідера Консервативної партії і прем'єра після провалу з реалізацією Брекситу. На посту глави уряду її змінив Борис Джонсон. Він заявив, що за жодних умов не проситиме ЄС відтермінувати дату виходу. Тому Палата громад проголосувала за пряму вказівку прем'єру попросити Євросоюз про нову відстрочку - до 31 січня 2020 року. Тепер законопроєкт мають ухвалити у Палаті лордів.

Зараз ви читаєте новину «Британський парламент проголосував за відтермінування Brexit». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути