Ексклюзиви
четвер, 30 грудня 2021 03:14

Байден підписав закон про заборону імпорту з китайського регіону, де "триває геноцид"

Байден підписав закон про заборону імпорту з китайського регіону, де "триває геноцид"
Президент США Джо Байден підписав закон про заборону купівлі товарів із китайського регіону Сіньцзян / Reuters

Президент США Джо Байден підписав закон, який забороняє імпорт із китайського регіону Сіньцзян через побоювання з приводу примусової праці там, заявив Білий дім.

Закон є частиною боротьби США проти геноциду Пекіном уйгурської мусульманської меншини. Про це повідомляє CNN.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Місто з 13 млн жителів повністю закрили через спалах коронавірусу

Законопроект раніше ухвалив Конгрес. Він забороняє імпорт товарів з регіону Сіньцзян, де Пекін створив табори для уйгурів та інших мусульманських меншин, та використовує їхню примусову працю. Заборонено імпорт товарів, якщо не доведено, що не використовувалася примусова праця.

Китай заперечує зловживання у Сіньцзяні – великому виробнику бавовни та матеріалів для сонячних батарей.

Посольство Китаю у Вашингтоні заявило, що закон "ігнорує правду і зловмисно обмовляє ситуацію з правами людини в Сіньцзяні".

"Це серйозне порушення міжнародного права та норм міжнародних відносин, а також грубе втручання у внутрішні справи Китаю. Пекін рішуче засуджує та відкидає наклеп", - заявив представник китайського посольства Лю Пен'юй.

Міністерство закордонних справ Китаю висловило "сильне обурення та рішучу опозицію" закону.

"Заяви про "примусову працю" та "геноцид" у Сіньцзяні – не що інше, як злісна брехня, роздута антикитайськими силами. США вдаються до політичних маніпуляцій та економічного залякування під прикриттям, стримуючи розвиток Китаю", - йдеться у заяві.

Уйгурсько-американський заступник голови Комісії США з міжнародної релігійної свободи Нюрі Тюркель сказав, що ефективність закону залежатиме від готовності адміністрації Байдена забезпечити його виконання, особливо коли компанії вимагатимуть відмови від нього.

Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що закон підкреслює "прихильність Штатів до боротьби з примусовою працею, у тому числі в контексті геноциду, який триває в Сіньцзяні".

За оцінкою Агентства митного та прикордонного контролю США, минулого року з Китаю імпортували бавовняної продукції на $9 млрд і томатної на $10 млрд.

Китайські шпигуни використали компанію Huawei для кібератаки на австралійську мережу телекомунікацій у 2012 році. Оперативники китайської розвідки проникли до лав технічних співробітників Huawei, які обслуговували мережу австралійської телекомунікаційної компанії.

Зараз ви читаєте новину «Байден підписав закон про заборону імпорту з китайського регіону, де "триває геноцид"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути