четвер, 26 листопада 2020 06:00

Археологи зайшли в кімнату, куди людина не ступала понад 3 тисячі років

Археологи зайшли в кімнату, куди людина не ступала понад 3 тисячі років
Вхід до гробниці Тутанхамона / Wikipedia

26 листопада 1922-го британські археологи лорд Карнарвон і Говард Картер стали першими за останні понад 3 тис. років людьми, що увійшли в усипальницю єгипетського фараона Тутанхамона. Те, що там знайшли, згодом назвали найбільшою археологічною знахідкою всіх часів.

Тутанхамон зійшов на трон в 1333 році до н.е., коли був дитиною. Помер через 10 років у 18-річному віці, не зробивши суттєвого внеску в історію Єгипту. Згодом його і решту фараонів з тої ж династії піддали публічному засудженню, а більшість документів про їх життя знищили. У XII ст. до н.е. на місці поховання Тутанхамона звели усипальницю для фараона Рамзеса VI.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мумію хлопчика-фараона шукали 8 років

У 1906-му британський археолог Картер познайомився з колекціонером лордом Карнарвоном, який виділив кошти на пошуки усипальниці маловідомого фараона Тутанхамона. Роки пошуків не дали результатів. Лише після І світової війни, коли лорд Карнарвон вже вирішив припинити фінансування проекту, біля усипальні фараона Рамзеса VI археолог натрапив на сліди гробниці.

4 листопада 1922-му внизу довгих сходів однієї з віток лабіринту він виявив герметично закриті двері, що за всіма ознаками вели до древнього поховання і не були розграбовані.

23 листопада Карнарвон разом з Картером розібрали цегляний вхід і увійшли в кімнату, в якій були помітні сліди грабіжників. Але 26 листопада знайшли ще один хід - Картер у присутності Карнарвона зробив у ньому отвір і у світлі свічки оглянув знахідку.

З цього дня під керівництвом Картера почались розкопки, котрі тривали кілька років. В усипальниці знайшли тисячі унікальних предметів, найціннішим з яких виявився кам'яний саркофаг, в котрому містилися три, вкладені одна в одну, труни. У найменшій з них, зробленій з золота, була мумія Тутанхамона. Сьогодні більшість із цих знахідок зберігаються в музеї Каїра.

Зараз ви читаєте новину «Археологи зайшли в кімнату, куди людина не ступала понад 3 тисячі років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути