Ексклюзиви
середа, 14 квітня 2021 07:20

Американці усиновили 2600 в'єтнамських сиріт

Американці усиновили 2600 в'єтнамських сиріт
В'єтнамських малюків перевозять у США / Getty Images

14 квітня 1975-го завершилася програма "Бейбі-ліфт" - перевезення в'єтнамських сиріт в США. В Америку відправили на всиновлення 2600 дітей.

Операція розпочалася з катастрофи 4 квітня, коли вантажний літак ВПС США розбився незабаром після зльоту з авіабази в Сайгоні. Загинули понад 138 пасажирів, близько 75 із них діти-сироти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мав прізвисько "Скажений козак" - загинув українець, який служив командиром у армії США

Операція "Бейбі-ліфт" була ініційована Вашингтоном з метою доставки сиріт з Південного В'єтнаму в США для усиновлення американськими батьками. Вона тривала 10 днів і проводилася під час останньої фази війни, коли сили комуністичного В'єтнаму наближалися до столиці демократичного В'єтнаму - Сайгону.

Хоча перший політ закінчився трагедією, всі інші відбулися без пригод, і літаки відправляли сиріт через Тихий океан до завершення місії 14 квітня. Через 16 днів Сайгон впав під натиском комуністів.

Коли американський бізнесмен Роберт Макаулі дізнався, що через брак літаків на евакуацію сиріт потрібно більше часу, тож вони можуть залишитися у Сайгоні, коли його візьмуть комуністи, то зафрахтував за власний кошт літак "Боїнг-747" і організував виїзд 300 сиріт, оплативши їх перевезення та проживання. Заради цього заклав власний будинок.

Зараз ви читаєте новину «Американці усиновили 2600 в'єтнамських сиріт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути