Ексклюзиви
субота, 23 січня 2021 13:45

"Якщо вийде мало росіян, їх поб'ють, а якщо багато – не чіпатимуть" – Крашенінніков

"Якщо вийде мало росіян, їх поб'ють, а якщо багато – не чіпатимуть" – Крашенінніков
Російський політолог Федір Крашенінніков / facebook Федора Крашеніннікова

Опозиціонер Олексій Навальний повернувся 18 січня в Росію, після 5 місяців лікування в Німеччині. Одужував там через спробу отруєння. Після прильоту в Москву його одразу затримали в аеропорту і відправили в СІЗО на 30 діб. 19 січня на каналі політика в YouTube вийшов фільм-розслідування "Палац для Путіна" про маєток глави Росії, вартістю понад $1 млрд. Станом на 22 січня стрічку переглянули 59 млн разів. Штаби Навального закликали росіян вийти на акції протесту 23 січня. Про перспективи протестів в Росії Gazeta.ua поговорила з російським політологом Федором Крашенінніковим.

Чого можна очікувати від цих акцій, до яких закликає Навальний?

Суть протестів добитися звільнення Олексія Навального. Адже закликів європейських лідерів до Кремля зробити це недостатньо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Кремлі відреагували на заклики Навального виходити на протести

Опозиція має показати розмах, щоб оточення Путіна подумало, чи слід продовжувати і збільшувати репресії, чи вибрати іншу лінію поведінки. Тому суспільство має показати готовність боротися і добиватися звільнення свого лідера.

Друга ціль – зондування ґрунту Навальним. Йому і прихильникам слід подивитися, скільки невдоволених росіян вийде на вулиці.

Які можливі відповіді влади - застосує жорстоку сили, щоб розіграти, чи не чіпатиме людей?

По-перше, усе буде залежати від того, скільки росіян вийде на вулиці своїх міст. Якщо мало, їх поб'ють і заарештують. Якщо багато, ніхто не буде чіпати, як ми це бачили місяцями під час акцій в Хабаровську.

По-друге, слід розуміти, що Росія дуже велика країна. Росіяни не можуть так просто зібратися, як це зробили свого часу грузини в Тбілісі, українці в Києві, чи вірмени у Єревані. Усім зібратися в Москві та вийти разом не вдасться. Більшості доведеться виходити на вулиці своїх міст, а їх там може бути не так багато.

По-третє, слід розуміти, що на більшості території Росії сильні морози. Особливо в Сибіру, на Уралі, де температура близько 35 градусів нижче нуля. Не знаю, скільки людей при такій погоді зможуть вийти. Відтак, якщо вийде мало, то їх можуть розганяти. Загалом, можна очікувати на доволі жорстку реакцію влади. Кремль анонсує таке.

Як вплинула публікація на каналі Навального на YouTube фільму про палац Путіна на Чорному морі?

Надіюся, вплинула і посилить бажання людей добиватися справедливості. Фільм показав про розбещене багатство Путіна на фоні збідніння більшості громадян, та гострої кризи, спричиненої короновірусом.

Очікувано, що фільм обурює, і будуть протести подібно до тих, які були після публікації попереднього великого розслідування Навального про маєтки колишнього прем'єра Дмитра Медведєва. Особливо обурює молодь, яка сидить в YouTube і не боїться показувати активну громадянську позицію.

Що означає затримання напередодні акцій ключових осіб із команди Навального - прес-секретарки Кіри Ярмиш і адвоката Любові Соболь?

У Путіна та його оточення побутує думка, що люди самі не спроможні до активності. Не важливо хто – білоруси, українці, грузини чи вірмени. На їх думку, за акціями завжди хтось має стояти. Тому, за їхньою логікою, щоб у зародку подавити протест, слід заарештувати керівників команди Навального, і подивитися, що буде далі.

Але ця ідея в корені помилкова, бо росіяни самі виходять. Тим паче, молодь. Їх складно організувати, але вони здатні самоорганізуватися, подібно до українців чи білорусів.

Український політолог Віталій Портніков вважає, що проблема росіян в тому, що приймають політичні обмеження, репресії, корумпованість влади як належне, а тому не можуть добитися змін. Чи ви згідні?

Абсолютно незгідний з подібними узагальненнями, що всі росіяни з чимось погоджуються. Не було таких опитувань і росіяни - різні. Одні згідні, інші діють по-ситуації, ще інші протестують і потерпають, а комусь байдуже. Таке в усіх країнах.

В Росії далеко не всім подобається путінський режим. Це важко зрозуміти в Україні, але Росія дуже велика країна і фізичної можливості зібратися всім в одному місці та створити політичну масу практично немає.

Це надто складно зробити подібно до того, як було в Україні на Майдані. Це полегшує завдання Путіну та ускладнює життя тим, хто проти режиму. Одна справа сісти в автобус і поїхати протестувати в Київ, як це двічі зробили українці, інша протестувати в місті, від якого до Москви кілька тисяч кілометрів, і де мороз 30 градусів.

По-друге, російський режим значно жорсткіший. Усі розповіді про диктатуру Януковича смішно порівнювати з путінський режимом. Бо український експрезидент-втікач зробив режим жорстким тільки протягом останніх місяців при владі. У Росії він значно жорсткіший і формувався останні 20 років. Уся ця історія, що росіянам подобаються режим – неправда, а аналогії між подіями в Україні та Росії недоречні.

Що чекає на Росію в найближчому майбутньому?

Головний наслідок фільму - ерозія довіри електорату Путіна, втрата довіри до всього, що говорить. Відтак з часом вся жорстка структура може виявитися крихкою і розвалитися. Розслідування стало неприємним відкриттям для багатьох, хто вважав, що найбагатші люди в Росії - це співачка Алла Пугачова і комік Максим Галкін. Виявилося, що найрозкішніше живе президент. Це велике розчарування для багатьох його прихильників.

Не думаю, що є пряма залежність між фільмом і протестами. Радше – це частина тривалого процесу, який відбувається. Ситуація в Росії доволі складна і боротьба буде довгою. Найближчим часом нічого доброго не передбачається. Можуть бути масові протести і Навального, можливо, звільнять з тюрми. Це було б добрим результатам і надало б великого сенсу боротьбі.

20 років Путін ліпив собі образ чесного і бідного безсеребреника, який нічого не має. А тут показали, в якій він надмірній розкіш живе. Імідж зруйнований. Багатьох його прихильників це багатство обурило.

Зараз ви читаєте новину «"Якщо вийде мало росіян, їх поб'ють, а якщо багато – не чіпатимуть" – Крашенінніков». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути