Ексклюзиви
середа, 06 вересня 2023 07:51

"Я заважала всім і була непотрібною" – попрощалися з принцесою Діаною
7

6 вересня 1997-го, за 6 днів після смерті, відбувся похорон принцеси Діани. Майже 1 млн людей прийшли попрощатися з нею в Лондоні. Ще приблизно 2,5 млрд людей в усьому світі спостерігали за церемонією по телебаченню.

Автор: pbs.org/
  Принцеса Діана загинула в автокатастрофі в Парижі, Франція, 31 серпня 1997 року
Принцеса Діана загинула в автокатастрофі в Парижі, Франція, 31 серпня 1997 року

Королева Єлизавета II спочатку не хотіла проводити офіційний похорон Діани. Пізніше дала дозвіл на панихиду у Вестмінстерському Аббатстві. Дорогу від Кенсінгтонського палацу, де жила Діана з синами, до Аббатства вистелили 1 млн букетів квітів.

Поховали 36-річну принцесу в передмісті Лондона у сімейному маєтку Спенсерів Елторп у Нортгемптонширі, Англія.

На території маєтку є озеро з невеликим островом. Саме там - могила Діани. На березі озера розташований також "Меморіал принцеси Уельської". Місце закрите для відвідувачів. Помилуватися ним можна лише здалеку та за гроші.

 

Чимало грошей приносить брату принцеси, графу Спенсеру, ім'я сестри після смерті. Він непогано монетизує пам'ять про Діану. 2012-го з нагоди 15 роковин загибелі принцеси влаштував в Елторпі виставку її нарядів. Пізніше відкрив там експозицію кращих фотографій леді Ді, зроблених Маріо Тестіно.

При житті Чарльз Спенсер теж не цурався заробити на Діані. У грудні 1992-го принцеса у листі попросила дозволу у брата пожити деякий час у їхньому родинному маєтку Гарден Хаус. У відповідь отримала кошторис – скільки коштуватиме їй проживання в будинку та чого він чекає від неї, крім орендної плати. За 2 тижні брат узагалі відмовився виконати її прохання. "Мені дуже шкода, що я не зможу допомогти тобі", – написав він тоді.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Принц Гаррі та Меган Маркл стануть батьками

Стосунки з іншими членами сім'ї у Діани теж були не найкращими. Її мати Френсіс Шанд Кід розлучилася з батьком і переїхала жити до Шотландії. 4 дітей залишились жити із Джоном Спенсером у Лондоні. У дорослому віці Діана намагалась налагодити стосунки з матір'ю, але так і не змогла. За кілька місяців до загибелі принцеса вкотре посварилася з нею під час телефонної розмови і зовсім припинила спілкуватися.

Автор: marieclaire
  Діана намагалась налагодити стосунки з матір'ю Френсіс Шанд Кід, але так і не змогла
Діана намагалась налагодити стосунки з матір'ю Френсіс Шанд Кід, але так і не змогла

Джон Спенсер вбачав у доньці лише шанс поріднитися з королівською сім'єю. 24 лютого 1981-го біля огорожі Букінгемського палацу на питання журналістки: "Що ви можете сказати про майбутнє весілля своєї доньки з принцом Чарльзом? Ви раді?" – він засміявся і відповів: "О, так, звичайно!"

Автор: marieclaire
  Батько Джон Спенсер, вбачав в дочці лише шанс поріднитися з королівською сім'єю.
Батько Джон Спенсер, вбачав в дочці лише шанс поріднитися з королівською сім'єю.

Бабуся Діани по материнській лінії Рут Фермой зіграла головну роль у звідництві майбутньої принцеси з чоловіком Чарльзом. Вона була давньою подругою королеви-матері та сама вийшла заміж за розрахунком. Вважала, що статус і положення у суспільстві – головне.

Автор: marieclaire
  "Я зробила все навпаки, і цим зовсім зіпсувала відносини з нею», - Діана про стосунки з бабусею Рут Фермой
"Я зробила все навпаки, і цим зовсім зіпсувала відносини з нею», - Діана про стосунки з бабусею Рут Фермой

"Бабуся була вкрай обурена моєю поведінкою. Подумаєш, невірний чоловік має коханку! Хіба це причина, щоб страждати булімією, ревнувати і тим паче розлучатися? Можеш поплакати в подушку, але так, щоб навіть покоївка не здогадалася, а вже за межами власної спальні про це взагалі ніхто нічого не повинен знати! Я зробила все навпаки, і цим зовсім зіпсувала відносини з нею", – згадувала принцеса Уельська.

Автор: marieclaire
  У 1988 році розпочався офіційний розрив між Чарльзом і Діаною
У 1988 році розпочався офіційний розрив між Чарльзом і Діаною

Хоча стосунки з рідними у Діани були непростими, її любили млн людей в усьому світі та, головне, її власні діти.

"Я заважала всім і завжди, я була непотрібною... З усього сонму родичів і знайомих мене люблять тільки мої хлопчики, причому саме з усіма моїми недоліками та достоїнствами", – казала Діана.

Автор: marieclaire
  Принцеса Діана з маленьким Гаррі на руках , 1988 рік
Принцеса Діана з маленьким Гаррі на руках , 1988 рік

"Коли мама померла, утворилася діра. Не тільки для нас, для багатьох людей по всьому світу. Якщо я зможу заповнити хоча б частину її, значить, я все зробив правильно", – говорив принц Гаррі про свою матір.

Принц Гаррі висловив стурбованість надпопулярністю своєї дружини Меган Маркл. За даними неофіційного біографа королівської сім'ї Дункана Ларкомба, британський принц звинувачує ЗМІ у смерті своєї матері, принцеси Діани, і хоче захистити свою дружину від смертельної небезпеки.

Зараз ви читаєте новину «"Я заважала всім і була непотрібною" – попрощалися з принцесою Діаною». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути