Ексклюзиви
понеділок, 28 січня 2008 17:39

За старі холодильники платять до 300 гривень

Автор: фото: Валентина МУРАХОВСЬКА
  Майстер Петро Гайдар із Вінниці перевіряє ізоляцію у двокамерному холодильнику ”Норд”. Його він купив за 300 гривень поламаним. Збирається поміняти трубку, по якій іде фреон. Якщо це не допоможе — розбере холодильник на запчастини
Майстер Петро Гайдар із Вінниці перевіряє ізоляцію у двокамерному холодильнику ”Норд”. Його він купив за 300 гривень поламаним. Збирається поміняти трубку, по якій іде фреон. Якщо це не допоможе — розбере холодильник на запчастини

Чотири роки тому вінничанка Ганна Миколенко купила за 1,2 тис. грн новий двокамерний холодильник "Норд". Півроку тому прилад зламався.

— Два різних майстра поломку визначити не змогли, — розповідає 35-річна Ганна. — Довелося брати в кредит новий холодильник. А старий лише займав місце в кімнаті. На металолом його не приймали, а винести на мусорку було жалко.

Два тижні тому Ганна Олександрівна знайшла оголошення на стіні під"їзду: "Приймаємо старі холодильники". Зателефонувала, й за рефрижератором приїхали. Жінці дали за нього 300 грн. Виявилося, там забилася трубка, через яку подавався охолоджувальний газ фреон.

— Старі холодильники ми ремонтуємо, потім перепродуєм або здаєм в оренду, — каже 62-річний підприємець Петро Гайдар. — Які неможливо відремонтувати, я розбираю на детальки, а потім їх використовую в інших холодильниках.

Майстерню облаштував у одній із кімнат квартири. Холодильники зберігає у винайнятому гаражі.

За старі майстер дає від 50 до 300 грн залежно від їхнього стану. В робочих перевіряє роботу мотора й можливі витоки фреону. Із сучасних, каже, часто ламаються агрегати з сухою заморозкою та українські моделі.

— Якось молода жінка віддала холодильник "Сатурн" в робочому стані. Він дістався їй від бабусі, проробив 59 років. Навіть ремонту двигуна ні разу не робили. Зараз стоїть у мене в майстерні як антикваріат, — розповідає майстер.

На кожному агрегаті майстер ставить запобіжник. Тоді при короткому замиканні та перевантаженні електромережі він вимикається. Це врятує мотор від перегоряння та запобігає виниканню пожежі.

Усередині старих холодильників, на морозильні камери та двері, Гайдар кріпить скотчем кімнатні термометри. Під ними клеїть папірець із вказівкою оптимальної температури. Попереджає людей, щоб у разі тривалих відхилень від норми обов"язково викликали майстра. Чоловік у всьому любить порядок. Старі радянські рефрижератори мають тримати температуру близько +4°С, а в морозилці -5...-10°С. У сучасних агрегатах із відокремленою морозильною камерою температуру можна виставляти вручну.

Найчастіше старі холодильники купують молоді сім"ї, що знімають квартири. В оренду агрегати беруть студенти. За місяць платять 20–25 грн. Нині майстер пропонує для них 200 рефрижераторів.

Зараз ви читаєте новину «За старі холодильники платять до 300 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути