четвер, 31 липня 2008 20:04

За кілограм сухої горобини платять 15 гривень

Автор: фото: Інна ЧЕРВІНЧУК
  Віктор Якунькин із 3-річним сином Максимом рвуть горобину у лісопосадці біля села Українка Літинського району. По ягоди проїхали велосипедом — 8 кілометрів
Віктор Якунькин із 3-річним сином Максимом рвуть горобину у лісопосадці біля села Українка Літинського району. По ягоди проїхали велосипедом — 8 кілометрів

Житель Літина 24-річний Віктор Якунькин на життя заробляє євроремонтами. У неділю ми зустрічаємо його біля лісопосадки дорогою до села Українка. Чоловік рве горобину.

— Це я перший раз, — каже, кидаючи в білий мішок із поліпропілену жовтогарячі кетяги. — Як кажуть, развєдка боєм. Знайома наша працює заготівельником. От і запропонувала підзаробити. Рябіна трохи ще зеленковата, треба пождати, щоб достигла.

За кілограм сирої горобини платять 1–3 грн.

— Од якості залежить, — приєднується до розмови його дружина Оксана. — Коли багато сміття, листя — дешевше, коли ягода чиста — дорожче. А за суху рябіну ціна 15 гривень за кіло.

Під деревом Віктор поставив велосипед. Біля нього грається син Якунькиних 3-річний Максимко. Велосипедом до горобинової лісопосадки сім"я подолала з Літина 8 км.

— Це в нас такий відпочинок із пользою, — продовжує Оксана. — Вирішили прогулятися, а заодно й підзаробити. Хоча це мєлоч, багато на цій горобині не заробиш, але лишні гроші ніколи не помішають.

Жінка каже, що в Літині заготівельник приймає сировину на базарі.

— Ми й цвіт чорної бузини сушили на горищі. Здавали по 25 гривень за кілограм. Заробили сто гривень, — згадує Віктор. — Сусіди цвіт липи сухий здавали по 40 гривень, а мокру по 2 гривні. Приймають багато чого, навіть листя малини, кропиви та мати-й-мачухи.

Зараз ви читаєте новину «За кілограм сухої горобини платять 15 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути