Ексклюзиви
понеділок, 21 січня 2008 16:54

За 40 років моржування Іван Маркитан жодного разу не хворів

— Хочу, щоб в житті якийсь екстрім був, — каже 11-річний Андрій Гартман, який уперше вирішив скупатися на Водохреще. — Раніше ніколи не тренувався. Вчора почув, що тут будуть купатися, і рішив прийти. Батьки були не проти. Таке зараз чуство, що все тіло коле голками.

На Водохреще біля Вишенського озера у Вінниці п"ятий рік проводять заплив. Напередодні рятувальники з водолазної станції прорубали ополонку 3х5 м.

Моржі спортклубу "Нептун" одягнені як казкові персонажі. Попереду — Нептун із бородою та короною. Поруч — королівна у довгому зеленому сарафані. За ними свита русалок у зелених літніх спідницях. Кілька чоловіків одягнуті маленькими лебедями. У воду опускаються в одязі. Дехто — по два рази.

— Я був учасником першого запливу вінницьких моржів 1968 року, — розповідає Іван Михайлович Маркитан, 73 роки. — За 40 років ні разу не був на больнічному, і не бачив, щоб хтось заболів після купання.

Чоловік вітається за руку з тими, хто виходить із води.

— Купатися починати треба з літа, — продовжує він. — Тоді організм привикає. Чим більший мороз, тим тепліше плавати. Починати треба з 30 секунд перебування у воді та довести до трьох мінут. Прісна вода ніколи не буває холоднішою за чотири градуса.

Викладачі медичного та політехнічного університетів традиційно приводять на Водохреще студентів-іноземців.

— Нє-є, я ніколи не купатися там, — махає головою 19-річна китаянка Лу Вентюн з технічного університету.

— Людям із хронічними хворобами дихальних шляхів і серцево-судинної системи купатися взимку не можна, — говорить лікар вінницької міської рятувальної станції Валентин Михайлюк, 46 років. — Але на Хрещення поганих випадків ще не було.

Зараз ви читаєте новину «За 40 років моржування Іван Маркитан жодного разу не хворів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути