Ексклюзиви
вівторок, 03 червня 2008 15:29

Водіям автобусів заборонили торгувати турпутівками

Автор: фото: Ірина КОСТЕНКО
  На туристичній виставці у вінницькому Центральному парку Сергій грає роль Джека Горобця з фільму ”Пірати Карибського моря” і  роздає листівки з  пропозицією фірми — відпочинок дітям з вивченням англійської мови  у Вінниці.  Коштує табір 2500 гривень за 21
На туристичній виставці у вінницькому Центральному парку Сергій грає роль Джека Горобця з фільму ”Пірати Карибського моря” і роздає листівки з пропозицією фірми — відпочинок дітям з вивченням англійської мови у Вінниці. Коштує табір 2500 гривень за 21

Вихідними у Вінниці пройшов перший туристичний ярмарок. У міському центральному парку свої послуги представляли 50 туроператорів. Вінничани одразу могли підібрати собі варіант літнього відпочинку.

Протягом останніх 10 років подібні послуги в області надавали приватні перевізники. Вони домовлялися з базами відпочинку і привозили туди туристів. Пропонували нижчі ціни, ніж турагентства. Люди могли домовитися біля автобусів, що стояли на майданчику поруч із центральним автовокзалом. Це місце називають"туристичний базар".

Вінницькі туроператори виступили проти надання таких послуг перевізниками. Вважають їхню роботу незаконною. Водії працюють без держліцензій на надання туристичних послуг.

— Вони ні за що не відповідають — набрали людей в автобус, гроші зібрали, довезли до бази — і все, — обурюється директор туристичної фірми "Укрвінінтур" Ольга Гандурська. — Претензій по неякісному обслуговуванню нема кому пред"явити. Бо по документах ті автобусники тільки перевізники. Туристи повинні приходити на турфірму і цивілізовано купляти путівки.

26 травня мерія заборонила водіям пропонувати туристичні послуги на узбережжях Чорного й Азовського морів. Вони мають право лише доставляти людей на курорт.

— Організацією відпочинку будуть займатися туристичні агенції. А перевізники — перевозити людей, — пояснює Руслан Анфілов, 32 роки, з управління сім"ї, молоді та туризму. — Тобто вінничани путівки купують у туроператора. Як добратися до моря, вирішує сама людина — поїздом чи автобусом.

Пильніше слідкуватимуть за умовами перевезення пасажирів. Якщо з одного автобуса буде три звернення про некомфортні умови подорожі, водія притягнуть до адмінвідповідальності.

— Торік у нас були скарги на жару в салоні, — повідомляє Євген Зільберд із комітету з питань регуляторної політики Вінниччини. — Тим, хто звертався, повернули кошти. Температура в салоні має бути не вище 22 градуси, за цим повинен слідкувати водій. Чи встановить кондиціонер, чи буде відкривати вікна — то його проблеми. Так само можна притягнути до відповідальності водія, що курить.

Зі скаргами на погане обслуговування звертатися в обласне управління захисту прав споживачів: м. Вінниця, Хмельницьке шосе, 7, кімн. 803, тел. (0432) 66 09 19.


Автобуси, що возитимуть до моря, і надалі стоятимуть біля автовокзалу. Проте, запевняють чиновники, розселенням пасажирів водії не займатимуться.

— Тепер усе буде дорожче, — обурюється вінничанка Людмила Кобець, 33 роки. Жінка працює секретаркою. — У вартість путівки ті туроператори заб"ють і свої зарплати, і оренду офісу, і податки. Певно, доведеться через Інтернет самій шукати базу відпочинку, домовлятися з ними і їхати цими автобусами. Раніше все це робили перевізники.

Як альтернативу водіям запропонували зареєструвати власні турфірми.

— У мене автобус на двох із одним чоловіком, — каже  перевізник 36-річний Анатолій Чекотун. — Щоб організувати фірму, треба зняти приміщення, посадити кілька людей, виплачувати щомісячну зарплату, а це дорого. Друг хотів зареєструвати сезонну турфірму, йому відмовили. Сказали, що в місті достатньо туристичних фірм.

Зараз ви читаєте новину «Водіям автобусів заборонили торгувати турпутівками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути