Ексклюзиви
вівторок, 23 жовтня 2007 07:10

Вінницькій лікарні Пирогова виповнилося 90 років

Минулої суботи Вінницька лікарня ім. М. Пирогова відзначала 90-річчя. До свята облдержадміністрація подарувала медикам систему комп"ютерної радіографії з принтером для обробки рентгенівських плівок.

— Ми ще не отримали самого обладнання, — говорить головний лікар закладу Петро Гунько. — Про всі його можливості можна буде розповісти після того, як вони будуть у нас на руках.

Міністерство охорони здоров"я нагородило кращих працівників лікарні грамотами з преміями в три оклади.

— Гостей із Києва не було, — веде далі Гунько. — Нам відрубали, що ювілей — це 25, 50, 75 і 100 років. А 90 років — не кругла дата.

Нині найбільша гордість лікарні — апарат магніто-резонансної томографії. Його купили шість років тому за державні 2 млн грн. Під апарат відвели весь перший поверх корпусу N8. У коридорі тут завжди тісно. Перевірити головний чи спинний мозок приїздять люди з усієї області.

Лікар та медсестра в кабінеті приймають 18-річну Тетяну Рикало. Дівчина скаржиться, що її часто судомить і непритомніє. Приїхала перевіритися на томографі.

— Ми не можемо відразу поставити діагноз, — говорить лікар Олександр Довгань. — У медичному листі є перелік причин, через які можуть бути судоми. Найстрашніша — пухлина, я вже можу відкинути. Тепер буду рекомендувати дівчині ще кількох спеціалістів.

Задум збудувати цю лікарню виник 1910-го на з"їзді лікарів, присвяченому 100-річчю з дня народження хірурга Михайла Пирогова, що мешкав і працював під Вінницею. Будівництво було закінчене 19 жовтня 1917 року. Вчасно здати медичний заклад завадила революція.

У лікарні щороку лікуються 23 тис. хворих. Цього року оголосили збір коштів на будівництво центру серцевосудинної хірургії.

Зараз ви читаєте новину «Вінницькій лікарні Пирогова виповнилося 90 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути