Ексклюзиви
пʼятниця, 26 жовтня 2007 18:44

Вінничанин написав роман про Данила Нечая

52-річний журналіст Олександр Дмитрук написав перший історичний роман про Вінниччину  1590–1650 років. Головний герой "Тризни" — брацлавський полковник Данило Нечай.

— Багатьох гетьманів і козацьких ватажків ми знаємо з уроків історії у школі, — пояснює задум книги автор Олександр Дмитрук. — Але не вінницьких героїв. Нашому землякові Данилу Нечаю у своїх працях Грушевський присвятив аж 32 сторінки! Іншим гетьманам — не більше сторінки.

Автор багато працював в обласному архіві. З"ясував, що битву під Меджибожем виграв Нечай, а перемогу приписують Хмельницькому.

За даними Дмитрука, народився Нечай на Вінниччині. Точна дата й місце невідомі. Загинув молодим у бою з поляками поблизу села Черемошне Тиврівського району. Там і похований. Мав двох доньок та дружину.

Гетьман Богдан Хмельницький у романі Дмитрука нагадує президента Леоніда Кучму.

— Він так само проводив політику багатовекторності й не знав, чого хоче, — каже Дмитрук. — Це наша біда.

— Роман "Тризна" матиме продовження. У ньому буде пояснення, чому поляки не сплюндрували могилу Данила Нечая та чому під час розкопок виявилося, що скелет Нечая не має черепа, — зазначає автор.

Книга розрахована на учнів старших класів. У Вінниці роман можна придбати в мережі "Світ книги" та у книжковому магазині навпроти костелу. Він коштує 25 грн. Виданий на пожертви фірм та приватних осіб накладом 1 тис. примірників.

Зараз ви читаєте новину «Вінничанин написав роман про Данила Нечая». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути