Ексклюзиви
вівторок, 26 серпня 2008 15:42

Василь Матус узяв додому багатодітну родину із гуртожитку

Автор: фото: Ілля ГОРОДЕЦЬКИЙ
  Марія Верещак із 5-місячним Богданом, 6-річним Іллею та Олександром, 13 років у будинку вінницького підприємця Василя Матуса (на фото праворуч). Він узяв багатодітну родину до себе
Марія Верещак із 5-місячним Богданом, 6-річним Іллею та Олександром, 13 років у будинку вінницького підприємця Василя Матуса (на фото праворуч). Він узяв багатодітну родину до себе

Вінницький підприємець Василь Матус, 52 роки, не може узаконити власний шестиповерховий новобуд. Він вважає, будинок, в якому живе багатодітна родина, міська влада не буде зносити. Тому взяв до себе сім"ю Верещаків із чотирма неповнолітніми дітьми.

Вони живуть на другому поверсі будинку в двох кімнатах із власною кухнею та ванною. Переїхали два тижні тому.

— Ця родина тулилася в одній кімнатці гуртожитку, — відкриває двері та веде вузькими сходинками Василь. — Голова Замостянської райради неодноразово зверталася до міськради та  підприємців із проханням допомогти вирішити житлові проблеми багатодітної родини. Я погодився їх поселити у своєму будинку.

Новозбудоване приміщення 26 березня цього року за рішенням Ленінського райсуду почали розбирати. Міська рада звинуватила Матуса в тому, що він звів його без дозволу.

Будинок займає ділянку 70 кв. м. На всіх шести поверхах однакове планування. Прохід між кімнатами завішаний покривалами, прибитими нашвидку. Штор на вікнах немає.

— Тут геть усе повиносили, конфіскували. Вікна познімали, двері забрали. Нічого всередині не лишили, — відхиляє покривало й показує дитячу кімнату Василь Матус. — Уже й кришу почали розбирати, та суд дав відстрочку. Тиждень тому відстрочка закінчилася. Ось із дня на день чекаємо виконавців.


У кімнаті на першому поверсі біля двоповерхового ліжка жінка заколисує дитину.

— Заснув, — обережно накриває простирадлом дитя в колисці 37-річна Марія Верещак. — Ми ще досі не можемо привикнути до такого простору. В общежитії в нас була комнатка на 17 квадратів.

Жінка виходить із кімнати, аби не розбудити 5-місячного сина Богдана. Сідає на диван у сусідній кімнаті.

— Діти досі не можуть привикнути до того, що можна коли хочеш купатися, готовити на кухні, бігати в хаті, — каже жінка. — Нашу комнату останні півроку даже від електрики відключили. Милися в знакомих. У них же їжу готовили й додому в баночках носили.

До кімнати заходить Василь Матус із документами. Середній син Марії, 6-річний Ілля, просить відкрити банку варення. Великою ложкою Ілля починає вибирати ягоди. Найстарша дитина Верещаків, 15-річна Віта, гуляє із подругами на вулиці. 13-річний Олександр миє підлогу. Василь гортає папери, показуючи рішення судів, міськради, копії звернень.

— Ми сподіваємося, що ця родина допоможе нам відстояти будинок, а ми допоможемо їй із житлом. Поки що будинок не узаконений, тому я не можу прописати їх. Але я підписав із ними договір  і мушу забезпечити житлом у будь-якому разі. Навіть якщо цей будинок міська влада вирішить розвалити.

— До яких би чиновників ми із чоловіком не йшли, всюди нам кажуть, що самі винні, — каже Марія. — Нашо стільки дітей було народжувати? А тут нас приютили, й голова райради пообіцяла, що буде нас відстоювати. Я вірю цій родині. Вони нас не зобижають.

На першому поверсі в двох кімнатах живуть батько та мати Василя, інваліди І групи. Другий поверх зайняла родина Верещаків. На третьому живе Василь Матус із дружиною Наталею та двома дітьми — 10-річним Вадимом та Іриною, 17 років. Четвертий поверх займає родина брата Василя — Вадима.

— А на п"ятому поверсі я із самого початку зробив спортзал для сина. Він у мене інвалід, серцем хворіє. Я сам онкохворий, то хотів, аби хоч син здоров"я підтримував.

Міська влада вважає, що будинок без дозволу на території міста стояти не повинен.

— Я не людина, яка хоче тільки все зносити, — каже міський голова Володимир Гройсман. — Але будинок не має жодних дозволів. Ні пожежники, ні санстанція їх не давали. Міська рада буде дотримуватися рішення суду. Це буде законно. А із приводу багатодітної родини хочу сказати, що як їх узяли до себе, так їх можуть і висилити. Ніякої гарантії, що вони там будуть жити, немає.

Зараз ви читаєте новину «Василь Матус узяв додому багатодітну родину із гуртожитку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути