Ексклюзиви
четвер, 20 листопада 2008 18:58

Василь Куценко лікує застуду бальзамом із шипшини

Василь Куценко лікує застуду бальзамом із шипшини

Василь Куценко, 71 рік, із райцентру Іллінці протягом 40 років збирає трави і щонеділі виходить продавати їх на базар. Знає понад сто видів рослин.

— У молодості в мене була велика проблема із правою почкою, з нею ніхто не міг упоратися, — розповідає. — Пізніше простудив ще й сидаліщного нерва. Настільки, що не міг із хати вийти. Коли привезли мене у вінницьку лікарню, лікарка каже: перейди на щось друге, медикаменти тобі не допомагають, ти від них гориш. Тоді почав лікуватися травами.

Найчастіше до травника звертаються із проблемами шлунка, кишковика, камінням у нирках та жовчному, з алергією. Єдиного рецепту від хвороби він не дає.

— Однією травою не вилічишся, треба брати збір. Розпитую людину, чи немає інших болячок: цукрового діабету, підвищеного чи пониженого тиску, чи не пухнуть ноги, чи немає здуття живота. Залежно від цього і трави підбираю: і вісім, і 12, і 24 види. Є люди, в яких на трави алергія. Тоді я зразу кажу: ви не мої клієнти.

Восени та зимою до Василя Куценка зветраються із грипом та застудами. Радить лікуватися коренем малини, калиною, цвітом липи, материнки, первоцвіту. Із цих трав робити чаї з розрахунку столову ложку з верхом на 500 г води. Пити по 50 г протягом дня три-чотири рази.

Шипшина руйнує каміння в нирках

— Перші признаки того, що ви захворієте на грип — за день-два буде попікати в горлі, — розповідає Куценко. — Три літри води нагрійте до температури 40 градусів і покладіть у миску гірчичники чи столову ложку порошку гірчиці. Попарте ноги 20 хвилин, потім ляжте у постіль і закутайтеся в тепле. Випийте чай не залпом, а малими ковтками. Маєте добре спотіти.

Добре при застуді допомагає шипшина. У ній багато вітамінів. Але зловживати відваром із ягід не варто.

— Шипшина руйнує каміння в нирках. Але якщо ці органи погано захищені, то можуть виникнути ерозії, — пояснює Куценко. — Курс лікування крутим настоєм — не більше двох-трьох неділь. Потім треба зробити перерву на сім-десять днів. Для профілактики захворювань можна пити легкий відвар: дві-три ягоди на стакан води. Є ще один рецепт — шипшиновий бальзам. Це протипростудний і багатовітамінний засіб. Узяти трилітрову банку свіжої шипшини й засипати 500 грамами цукру, щоб ягоди пустили сік. Брати по дві-три чайні ложки бальзаму на стакан води й пити як чай. Цей напій добре лікує нирки, сечовий міхур, цистити в жінок. Його можна пити щодня протягом зими.

Зараз ви читаєте новину «Василь Куценко лікує застуду бальзамом із шипшини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути