пʼятниця, 07 вересня 2007 07:02

В області закрили п"ять представництв вузів

Автор: фото: Надія ШТУПУН
  Студентка заочного відділення Харківського авіаційного інституту в Могилеві-Подільському Алла Гаврилюк (праворуч) здає літературу в бібліотеку місцевої гімназії. Приймає книжки бібліотекар гімназії Тетяна Стецюк, яка підпрацьовувала методистом пункту ХАІ
Студентка заочного відділення Харківського авіаційного інституту в Могилеві-Подільському Алла Гаврилюк (праворуч) здає літературу в бібліотеку місцевої гімназії. Приймає книжки бібліотекар гімназії Тетяна Стецюк, яка підпрацьовувала методистом пункту ХАІ

Улітку державна акредитаційна комісія на Вінниччині перевірила вісім навчально-консультаційних пунктів українських вищих навчальних закладів. Недоліки знайшли у всіх — відсутність журналів відвідування занять, брак методичних розробок і навчальної літератури. Через це закрили один коледж та чотири навчально-консультаційні пункти. Там навчалися двісті студентів.

У Могилеві-Подільському закрили пункт Харківського авіаційного інституту, який із 1999 року працював у стінах місцевої гімназії. Заклад мав офіційну ліцензію.

— Уся наша група з тридцяти студентів розпалася, — каже колишній староста першого курсу заочного відділення ХАІ в Могилеві Алла Гаврилюк, 32 роки. — Навесні троє дівчат навіть останні екзамени не стали здавати. Кинути навчання планували ще п"ятеро. Кілька спробували перевестися у Вінницю. Але ж нам хотілося отримати дипломи престижного ХАІ. Скільки наших продовжать навчання, не знаю, бо начитка лекцій у заочників з середини осені починається.

Студенти-заочники навчалися в Могилів-Подільській гімназії, коли учні школи були на канікулах. Більшість школярів лише здогадуються про те, що за їхніми партами сидять дорослі. Викладачами підробляли вчителі гімназії.

19-річний Олександр Савчук одразу після закінчення гімназії вступив на заочне відділення ХАІ.

— Я й не помню, чи писав екзамени, чи просто документи здав і поступив на економіста, — розповідає Олександр. — Вчитися було неважко. Усі книжки брав з інтернету. Частину видавали у шкільній бібліотеці.

Усім студентам ліквідованих представництв запропонували їздити на навчання безпосередньо до університетів або перевестися в інші заклади.

— Я не поїду в Харків, — продовжує Олександр Савчук. — Хоча нам усім пропонували переводитися. У нас іще філія Сумського університету є, теж економістів готує, то я перевівся.

Навчання на першому курсі Савчукові коштувало 990 грн на рік. На другому — 1120 грн.

Перші два курси студенти закінчували в Могилеві-Подільському. З третього курсу мали їздити до Харкова.

— У мене зарплата 600 гривень, — говорить Алла Гаврилюк. — А на десять днів сесії в Харкові піде не менше тисячі гривень. У мене ще й 12-річна дочка, з ким її лишати? Думала, хоч два роки вдома повчуся, а там може зарплату підвищать чи в житті щось зміниться.

Методист могилів-подільського пункту ХАІ 54-річна Тетяна Стецюк вважає закриття представництва несправедливим. Жінка одночасно працює бібліотекарем у гімназії.

— У нас дійсно два непрофільні предмети, англійську мову та історію викладали вчителі гімназії, а літературу всю харків"яни привезли, — показує Стецюк на кілька стопок методичок.

Алла Гаврилюк незадоволено хитає головою.

— Я чула, ніби міністр освіти казав трохи прибрати зайві філії. У харків"ян по Україні п"ять філій закрили. А професор Вінницького політеху, який був у складі акредитаційної комісії, сказав, що у них на ці спеціальності, на яких ми вчимося, недобір. І натякнув, чого це ми маємо Харків обслуговувати? Вони конкурують між собою.

Студенти, які мали бажання, перевелися в інші університети або їздитимуть до свого.

— Можливо, добиратися їм буде незручно. Але вони навчатимуться в хороших університетах, куди, можливо, не ризикнули би вступати, — каже начальник обласного Центру з ліцензування та атестації закладів освіти Віолета Якимчук, 59 років.

В області кількість випускників шкіл приблизно дорівнює кількості місць на перших курсах вищих навчальних закладів. Кожен має перспективу отримати вищу освіту — наголошують в управлінні освіти.

Міністр освіти Станіслав Ніколаєнко закликав батьків учнів випускних класів розбірливіше ставитися до закладів, в які вступають діти.

— Я й надалі проводитиму боротьбу з псевдоосвітою. Ну не може бути міжнародний університет в однокімнатній квартирі! Що це за освіта, коли право читає вчитель біології школи, а економіку — ветеринар?!

Освітяни наголошують, що випускнику державного університету легше знайти роботу.

— Майже всі приватні заклади мають економічне чи юридичне спрямування, бо для навчання там потрібні тільки підручники й комп"ютери, — пояснює Віолета Якимчук. — Але таких спеціалістів у нас більш ніж достатньо. А щоб вивчити інженера чи спеціаліста з металообробки, потрібно вузу добре потратитися.

На Вінниччині 65 тис. студентів.

Представництва вузів, що закрилися

— Вінницький коледж менеджменту — відокремлений підрозділ Коломийського інституту управління природними ресурсами у місті Бар;
— Могилів-Подільський навчально-консультаційний центр Тернопільського національного університету;
— Могилів-Подільський навчально-консультаційний пункт факультету N9 Національного аерокосмічного університету "ХАІ";
— Навчально-консультаційний центр Київського інституту міжнародної економіки та підприємництва у Вінниці.

Три представництва продовжили роботу

— Навчально-консультаційний пункт Глухівського державного педуніверситету в місті Барі;
— Пункт Сумського держуніверситету в Могилеві-Подільському;
— Центр дистанційної освіти Глухівського державного педуніверситету в Могилеві-Подільському.

Зараз ви читаєте новину «В області закрили п"ять представництв вузів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути