вівторок, 18 березня 2008 15:38

У Віти Балан при пологах розійшлися кістки

Автор: фото: Тетяна САРАХАН
  Віта Балан у палаті гінекологічного відділення Калинівської райлікарні з донькою Софією та чоловіком Миколою. Тут жінка пробуде ще сім тижнів. Біле простирадло (справа) — це гамак, який підтримує Віту
Віта Балан у палаті гінекологічного відділення Калинівської райлікарні з донькою Софією та чоловіком Миколою. Тут жінка пробуде ще сім тижнів. Біле простирадло (справа) — це гамак, який підтримує Віту

Біля грудей 23-річної Віти Балан із Нової Греблі Калинівського району Вінниччини спить сіроока Софійка. Дівчинка вагою 4100 г народилася 12 лютого. Через розходження кісток у тазі під час пологів її мати не може ходити. Аби вони зійшлися, треба пролежати в лікарні ще два місяці.

Віта лежить у гінекології Калинівської райлікарні.

— Я прийшла сюди ногами і хочу вийти ногами, — каже жінка. — Мені краще, а вставати ще боюся.

До палати заходить її чоловік Микола, 24 роки. Він доглядає дружину.

— Травматолог сказав, що треба лежати ще шість–вісім тижнів у гамаку, — говорить. — Він стягує кістки тазу.

Гамак — це міцна тканина, яка кріпиться до металевої штанги над ліжком. Бедра жінки перебувають у підвішеному стані.

Віта та Микола живуть у Києві. Працюють в університеті харчових технологій. Вона — бухгалтер, він — інженер. Мешкають в університетському гуртожитку. У Нову Греблю наїжджають до Вітиних батьків.

Микола хотів, щоб Віта народжувала в Києві. Але у столичних лікарнях за пологи треба віддати $500–700.

— У Калинівській лікарні даєш скільки хочеш — 150–200 гривень, крім ліків, — каже Віта. — Та й дитинку тримати в тому гуртожитку не хотілося.

Мати Віти, Галина, 48 років, боялася, щоб онучка не застудилася в гуртожитку. Вмовила доньку народжувати в Калинівці. У жінки є знайома акушер-гінеколог Валентина Димінська, 67 років. Вона мала підтримати доньку під час пологів.

18 січня Віту поклали до пологового відділення райлікарні.

— Я переносила дитинку два тижні, — розповідає Віта. — Набрала 30 кілограмів. Плід був великий і не міг вийти годину. Чула, лікарі казали: "Дивно, що воно ще б"ється". Кесарево було запізно робити. Дуже низько опустилася дитина. Відчувала, як у мені все хрупотіло. Занадто розійшлася лонова кістка. Через це не можу стати на ноги. Але головне, що Софійка здорова.

Завідувач пологовим відділенням Дмитро Клепко каже, що Віта Балан почувається добре.

— Треба час, щоб зійшлися кістки тазу. Зазвичай при паталогічних пологах вони розходяться, але за кілька днів все приходить до норми. Віті доведеться пробути в лікарні ще сім тижнів, — пояснює Клепко.

При розходженні лонових кісток радять кесарів розтин

Розходження або розрив лонових кісток найчастіше буває при перших пологах у породіллі, коли плід завеликий. Лікарі кажуть, у більшості таких мам проблеми починаються ще при вагітності.
— Якщо вагітна жаліється на біль і на ультразвуковому дослідженні видно розходження лонових кісток більше одного сантиметра, рекомендуємо кесарів розтин, — пояснює 44-річна Ірина Жабченко, науковий співробітник Інституту педіатрії акушерства та гінекології Академії медичних наук України. — Ще один показник — вага плоду. Однак його не завжди можна точно визначати. На заваді стають води або передньочеревна стінка.
Причиною розходження лонових кісток акушери-гінекологи називають проблеми з обміном кальцію та дисплазію сполучної тканини. Якщо кістки таки розійшлися — лікуватимуть кілька місяців.
— Потрібно лежати в колисці чи гамаку, доки кістки зійдуться та знову сформується хрящова тканина.
Ірина Анатоліївна каже, що такі патології бувають рідко. В їхньому інституті подібний випадок востаннє стався п"ять років тому.
— Не треба боятися, що жінка не буде ходити. Кістки тазу не порушені, травми немає. Хворі можуть ставати на ноги одразу, але це надто боляче. Тому краще лежати.

Зараз ви читаєте новину «У Віти Балан при пологах розійшлися кістки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути