четвер, 20 грудня 2007 19:33

У Стрижавці кожен двір платить за вивіз відходів

Автор: фото: Валентина МУРАХОВСЬКА
  43-річна Наталя Кобилінська зі Стрижавки збирає сміття у спеціально виданий мішок. Залишає його на подвір’ї. Двічі на місяць під’їжджає машина і забирає мішки. Раніше сміття жінка закопувала на городі
43-річна Наталя Кобилінська зі Стрижавки збирає сміття у спеціально виданий мішок. Залишає його на подвір’ї. Двічі на місяць під’їжджає машина і забирає мішки. Раніше сміття жінка закопувала на городі

У селищі Стрижавка Вінницького району запустили програму збору сміття "Чисте селище починається з чистого двору". За 3,5 гривні жителям приватного сектору видають пакет на 250 л. У нього вони складають сміття, яке вінницька фірма "Ековін" вивозить двічі на місяць.

Перед вивозом в суботу 43-річна Олена Демінська збирає пляшки та ганчір"я у мішок. Із хати виносить харчові відходи, спаковані в чотири пакетики.

— Раніше ми не знали, куди це сміття дівати, — розповідає жінка. — Стояло в целофанових мішках під хатою, а літом смерділо по-страшному. Мусоровоз приїжджав лише раз на місяць. Сусіди мусор зі стройки на дорогу викидали.

Жителі мікрорайону Кемпінг кажуть, що раніше на вулиці валялося безліч обгорток від чіпсів, морозива. На дорозі лежало бите скло.

— Раніше сміття вивозив підприємець за гроші селищної ради, — пояснює Таїсія Короленко. — Приїздив раз на місяць. Цього було мало, люди скаржилися.

Місяць тому Стрижавська селищна рада виграла конкурс обласного управління економіки. На реалізацію проекту їм виділили 18 тис. грн. У селищі близько 8 тис. жителів.

— За виграні гроші ми закупили і встановили дев"ять пластикових урн у дворах біля багатоквартирних будинків, — розповідає заступник селищного голови 39-річна Таїсія Короленко. — Також придбали контейнери та виготовили тисячу пакетів для сміття. Закупили інвентар для прибирання та виготовили інформаційні буклети з інструкціями — де, коли і як виставляти сміття.

У ціну пакету входить одноразовий вивіз сміття. Його потрібно здавати лише в пакетах чорного кольору з логотипом фірми "Ековін" та закликом "Зроби своє місто чистим". В інших пакетах сміття не братимуть.

Два тижні тому кожній сім"ї масиву Кемпінг роздали по три пакети безкоштовно. Перші три суботи сміття вивозитимуть щотижня. Із січня за кожен мішок селяни сплачуватимуть по 3,5 грн. Вивозитимуть двічі на місяць. Вони кажуть, що цього достатньо.

Сміття забиратимуть тільки в пакетах "Ековін"

Пакети видаватимуть голови вуличних комітетів. Вони збиратимуть гроші і наприкінці місяця розраховуватимуться з фірмою за вивіз.

— Раніше, хто мав машини, вивозили мусор у район водоканалу у Вінниці, на смітник, — розповідає жителька Стрижавки 36-річна Юлія Чемерис. — Інші складірували на подвір"ях. Я готова платити й сім гривень на місяць, щоб сміття вивозили організовано.

Сміття зі Стрижавки вивозять на сміттєзвалище до села Стадниця. Туди ж звозять відходи з Вінниці та навколишніх сіл.

В обласному управлінні екології кажуть, що сміття з сіл інших районів області не вивозять через те, що немає спеціалізованих машин та урн.

— Якби в кожному селі встановили урни, тоді можна було б говорити про централізований вивіз, — говорить заступник голови Вінницького осередку Всеукраїнської екологічної ліги  Андрій Дручинський. — Поки програми з централізованого вивезення діють лише у двох селах Вінницького району — у Стрижавці та Агрономічному. У решті наймають підприємців або вивозять його самі, скидають куди попало.

У селі Куманівці Хмільницького району сміття вивозить підприємець. За це отримує 400 грн на місяць.

— Люди платять у сільраду по три гривні щомісяця, — розповідає заступник селищного голови Куманівців 54-річний Микола Лукаш. — За ці гроші раз на місяць приїздить машина, що вивозить сміття на свалку під Хмільником.

Більшість селян не хочуть платити за вивіз сміття. Вважають, що це дорого. У селі майже 3 тис. жителів.

— Своє сміття ми викидаємо на гній, — розповідає 65-річна Галина Рудь із села Куманівці Хмільницького району. — Я не платитиму за вивіз. По три гривні в місяць, то аж 36 гривень на рік, а ще заплати їм за світло, за газ. У мене небагато того мусору.

Рік тому першими в області почали вивозити сміття в селі Агрономічне Вінницького району.

За це кожен двір платить фірмі "Ековін" по 6 грн щомісяця. Решту доплачує  сільрада. За кошти села закупили баків для кожної вулиці. Забирають сміття двічі на тиждень.

— Поки люди задоволені, — розповідає сільський голова 40-річний Володимир Постовий. — Але виникають проблеми зі збором коштів. Близько 40 відсотків клієнтів не хочуть платити. Кажуть, їм це не треба.

У цьому селі проживає голова вінницької облради Григорій Заболотний.

Зараз ви читаєте новину «У Стрижавці кожен двір платить за вивіз відходів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути