Ексклюзиви
середа, 26 березня 2008 17:48

У Чемерівцях за 40 тисяч придбали зоопарк

Автор: фото: Михайло ПЕРКОВ
  23-річний працівник зоопарку Олександр Кущ прибирає біля тварин.  За його спиною у клітці з написом ”Осел” сидить баран. Тут два місяці тому жив осел. Він захворів на запалення легенів. Не було грошей на його лікування та годування. Тварину зарізали. У кл
23-річний працівник зоопарку Олександр Кущ прибирає біля тварин. За його спиною у клітці з написом ”Осел” сидить баран. Тут два місяці тому жив осел. Він захворів на запалення легенів. Не було грошей на його лікування та годування. Тварину зарізали. У кл

У райцентрі Чемерівці на Хмельниччині в клітках, що стоять на пересувних платформах, живуть три ведмеді, чорний вовк, лисиця, дикі кабани, яструб, барани, віслюк, орел, сова.

Пересувний зоопарк "Пелікан" стояв у райцентрі Ярмолинці. Тварини голодували. У доглядачів не було грошей на їхнє харчування? Двоє чоловіків крали. Правоохоронці затримали їх, а зоопарк вивезли.

— Адміністратор найняла КамАЗ, і везла клітки на металобрухт у Гусятин на Тернопільщині, — розповідає начальник управління ветеринарної медицини Чемеровецького району 49-річний Анатолій Каньовський. — Вона каже до мене: "Приспіть вовка і лисицю". Відповів, що тварин лікую, а не вбиваю.

Анатолій Іванович провів збори й запропонував громаді райцентра врятувати тварин від загибелі. Директор Чемеровецького підприємства ветеринарної медицини Василь Якимчук придбав усіх тварин разом із клітками.

— Ми заплатили понад 40 тисяч гривень, — розповідає Василь Миколайович. — У мене 30 гектарів землі. У оренді кілька ставків. На підприємстві працює понад 50 людей. Маю чим годувати звірів.

Зоопарк "Пелікан" належав підприємцю Ніні Терьохіній з Одеси. Але всім розпоряджалася адміністратор Майя. Аби прогодувати тварин та працівників, продала кілька кліток.

— Так і перезимували, — каже працівник зоопарку 23-річний Олександр Кущ. — Із зоопарком познайомився у Тернополі шість років тому. Я сирота. З ними по Україні й їздив.

Олександр Кущ разом із напарником жили в металевому вагончику. Коли адміністратор відвозила клітки на металобрухт, Олександра залишили на трасі. Разом із хлопцем була й 17-річна собака Герда. Зараз хлопець живе в приміщенні ветлабораторії.

— А куди йому йти? — каже Каньовський. — Ні грошей, ні документів, ще й штани подерті. Ми йому купили одяг. Зараз доглядає тварин. Якщо не питиме горілку, з нього будуть люди. Може ще й одружиться у нас в Чемерівцях.


Коли тварин привезли, ведмедів довелося переселити в інші клітки. Старі були поламані, звірі могли вистрибнути на людей.

— Перелопатили купу літератури, — веде далі чиновник. — Ми ж працюємо зі свійськими тваринами. Вкололи ведмедям снодійне, і по черзі перевозили їх на возі.

У нових господарів тварини нагодовані. Василь Якимишин  поки не вирішив, що з ними робити.

— Коли їх купував, — каже Василь Якимишин, — не думав для чого. Просто хотів врятувати. Ми звертались у різні зоопарки. Ведмеді застарі. Одному більше сімнадцяти років. Таких звірів брати не хочуть.

Якимишин думає про відкриття зоопарку.

— У Чемерівцях дві школи. Хай дітки подивляться на звірів, — каже чоловік. — А прогодувати їх не проблема. Коли ми їх взяли, на ведмедях були сама шкіра й кістки. Вовк і віслюк взагалі не могли звестися на ноги.

Зараз ви читаєте новину «У Чемерівцях за 40 тисяч придбали зоопарк». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути